Renkum voor Elkaar hoopt in Doorwerth meer buurtcirkels te kunnen starten. (foto: Marnix ten Brinke)
Renkum voor Elkaar hoopt in Doorwerth meer buurtcirkels te kunnen starten. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Coördinatoren buurtcirkels gezocht

door Marnix ten Brinke

Renkum voor Elkaar is in Doorwerth gestart met het project Dementievriendelijk Doorwerth. Een eerste resultaat van dit project is het ontstaan van een buurtcirkel van buurtbewoners in Doorwerth.

DOORWERTH - Een buurtcirkel is een groep buurtbewoners die hulp biedt aan een buurtbewoner die dit nodig heeft. De inwoners uit de 'kring' helpen met hand- en spandiensten en zorgen er zo voor dat deze persoon met hulp kan blijven wonen in zijn of haar eigen woning.
Sytske is contactpersoon van de eerste buurtcirkel in Doorwerth, nadat ze in een situatie terechtgekomen was door een oudere buurvrouw die was gevallen. "Deze mevrouw kon niet meer naar buiten om de boodschappen te doen of haar hondje uit te laten door haar valpartij. Ik kende haar van een boswandeling en zag haar op een gegeven moment lopen met een heel blauw gezicht. Toen ben ik haar gaan helpen en heb dat een aantal maanden gedaan, maar het werd te veel voor mij."

Dementievriendelijk Doorwerth

Ze kwam in contact met Wies Nieuwenhuis, sociaal werker buurt- en burgerparticipatie bij Renkum voor Elkaar. "Toen ik het verhaal hoorde van Sytske dacht ik 'petje af', maar dit kan zo niet langer. We moeten kijken naar een andere oplossing. Ik ben toen met de oudere mevrouw gaan praten en zij wilde in eerste instantie geen hulp en vreemde mensen over de vloer. Ze was altijd heel zelfstandig geweest en was niet op zoek naar gezelligheid, zoals je vaak hoort of denkt bij ouderen. Ons eerste doel was om te kijken of mevrouw weer zelfstandig kon worden, maar dat bleek geen optie."
Uiteindelijk is een klein groepje vrijwilligers bepaalde taken bij haar gaan uitvoeren die deze mevrouw niet meer kan. Een eerste buurtcirkel was geboren. Zo laat Ton, samen met Buchard, haar hondje elke dag twee keer uit. "Ik vond het zo sneu voor mevrouw, dus dat doe je dan", zegt hij.
Een ander echtpaar, ook genaamd Ton en Hennie, doen wekelijks boodschappen voor mevrouw. "We zijn hier anderhalf jaar geleden komen wonen", vertelt Ton. "En vrijwilligerswerk leek ons een goede manier om een beetje in te burgeren." Hennie: "Mijn man gaat mee om de zware spullen naar boven te sjouwen en ik ga altijd nog bij mevrouw naar binnen om een praatje te maken." Inmiddels heeft de 87-jarige mevrouw naast de buurtcirkel ook professionele hulp ingeschakeld. "Dat was ook nodig", zegt Wies. "Het moet niet zo zijn dat de vrijwilligers allerlei medische taken op zich gaan nemen. Dat kan niet."
Door de buurtcirkel is Sytske nu ontlast, ook al is ze nog steeds betrokken als coördinator voor deze mevrouw en doet ze kleine klusjes. Renkum voor Elkaar zou in Doorwerth graag meer buurtcirkels willen opstarten en zoeken hiervoor vrijwilligers, met name coördinatoren die zo'n cirkel willen aansturen en het aanspreekpunt willen zijn. Meer informatie via Renkum voor Elkaar op (088) 78 46 226 of mail naar: dementievriendelijk@renkumvoorelkaar.nu.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden