Eerste Renkumse 'Beaver Deceiver'

Door Marnix ten Brinke

Waterschap Vallei en Veluwe heeft bij Heelsum een uniek wapen in de strijd tegen een door bevers gebouwde dam: de Beaver Deceiver. Hierdoor kan de dam blijven liggen waar 'ie ligt, maar gaat het waterpeil in de Heelsumse Beek niet omhoog.

HEELSUM - Vlak langs de N225 hebben bevers al jaren geleden een burcht gebouwd. Rondom het bouwwerk zie je overal aangevreten struiken en bomen. Hét teken dat er een beverfamilie leeft. Gydo Hendriks van het waterschap heeft tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden rondom de Heelsumse Beek er wel eens eentje gezien. "Heel erg schuw zijn ze niet", vertelt hij. "Maar het is ook niet zo dat ze op je af komen."
Bevers zijn beschermde dieren en zijn welkome gasten volgens het waterschap, maar in de buurt van een burcht wordt ook vaak een dam gebouwd. In dit geval net aan de andere kant van de N225. "Dat doen ze om het waterpeil rondom hun burcht te verhogen", aldus Hendriks. "Zo wordt hun leefgebied groter, want ze doen heel veel zwemmend. Ze willen ook dat de ingang van de burcht onder water blijft, het is iets instinctiefs."
Maar dat instinct zorgt er weer voor dat het peil van de Heelsumse Beek te hoog wordt en dus moest er iets op bedacht worden. "Het verhogen van het waterpeil kan nadelig uitpakken voor andere dieren en bomen. Ik ben vooral gaan rondneuzen op het internet wat er in andere landen gedaan wordt tegen eventuele overlast van bevers, zoals in Canada, waar ze een enorme beverpopulatie hebben bijvoorbeeld."
Hij kwam al snel uit bij de Beaver Deceiver. "Dat is eigenlijk een hele simpele, maar effectieve oplossing. We hebben twee buizen van elk zes meter dwars door de dam geplaatst. In de buizen van PVC zitten gaten zodat water van de ene kant van de dam naar de andere kant kan stromen. Dat is natuurlijk veel beter dan steeds een dam te moeten afbreken, die vervolgens een paar dagen later weer door de bever teruggebouwd wordt."
De Beaver Deceiver is niet in uniek in Nederland, er zijn een aantal andere provincies waar ook proefgedraaid wordt met de buizen, maar in de gemeente Renkum is de Heelsumse Beaver Deceiver de eerste.
De bever lijkt er ook akkoord mee. "Het waterpeil is nu weer wat lager in de Heelsumse Beek, maar de bever is zijn dam niet aan het verhogen, dus hij lijkt de huidige stand van het waterpeil prima te vinden."
Hoeveel bevers precies in de burcht bij de N225 wonen is niet bekend. "We weten in ieder geval dat het een familie is", vertelt Hendriks. "Wanneer er nieuwe jongen worden geboren verlaten de oudere jongen de burcht op zoek naar een eigen leefgebied. Er leven dan ook meer bevers in dit gebied. Voorbij de Parenco-fabriek richting Wageningen is ook een burcht gebouwd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden