Het enthousiasme van Helma Bod werkte aanstekelijk op de bewoners van de Doorwerthse Beethovenlaanflats.
Het enthousiasme van Helma Bod werkte aanstekelijk op de bewoners van de Doorwerthse Beethovenlaanflats. Foto: Dick Martens

Balkongym is ‘Bewegen op niveau’

14 april 2021 om 10:19 Algemeen

Mooie taferelen op de grasveldjes voor de Doorwerthse flats aan de Kapellelaan en de Beethovenlaan, waar een ruim aantal bewoners vanaf hun balkons ‘de beweeginstructies’ opvolgen van Helma Bod van HBZ Bewegen. Zij is samen met Ineke Kalkman van de Stichting Golden Sports, Babs Heerschop van Renkum voor Elkaar en het Sport- en Beweegteam Renkum de initiatiefneemster van Balkongym op muziek. Het is een soort van ‘Bewegen op niveau’.

Door Dick Martens

Enthousiasme van Helma Bod werkt erg aanstekelijk

DOORWERTH - ,,Sinds de Corona-pandemie komen steeds meer mensen hun huis niet meer uit. Mensen bewegen minder en hebben minder contacten. Met name ouderen hebben hier last van”, licht Ineke Kalkman, aanwezig uit hoofde van haar functie bij de Stichting GoldenSports, een landelijke stichting die zich inzet voor het samen buiten bewegen van 65-plussers in hun eigen buurt. ,,Om deze periode voor hen wat op te vrolijken hebben we dit initiatief opgezet.” Een initiatief, dat door de bewoners zeker wordt omarmd. Als de geluidsinstallatie is geïnstalleerd verschijnen de eerste deelnemers al op hun balkon, of zwaaien, omdat ze het toch nog wat te fris vinden, vanachter hun raam Helma Bod ter verwelkoming enthousiast toe. ,,Ik ben 80+, mag ik wel meedoen?” klinkt het vanaf een balkon op de tweede verdieping. ,,Natuurlijk, het is hartstikke leuk en goed voor u”, laat Bod weten, om vervolgens goedkeurend te zien, dat er een stoel wordt klaargezet en er even later enthousiast wordt meegedaan. In een half uur worden alle spiergroepen getraind, de begeleidende muziek en de aanmoedigingen van Bod doen de rest. Op de balkons en vanachter de ramen wordt er fanatiek meebewogen.

,,Dit initiatief is ook deels gefinancierd door het Renkums Sportakkoord en ook door de samenwerkende partijen als HBZ bewegen, de Stichting GoldenSports, Renkum voor Elkaar en wij als Sport- en Beweegteam Renkum”, legt Tanja Dijkstra uit. ,,Dus daarmee is duidelijk, dat ook de wat kleinere initiatieven gebruik kunnen maken van financiële steun vanuit dat Sportakkoord, waarbij samenwerken een belangrijke voorwaarde is. Daar wordt bij dit initiatief natuurlijk zeker aan voldaan.” De bewoners van de flats aan de Kappelleboom en de Beethovenlaan kregen allemaal een flyer in hun brievenbus, waarop duidelijk het doel werd toegelicht en de nodige informatie over docente Helma Bod, maar ook over de mogelijkheden over ouderengym en een verwijzing naar het Sport- en Beweegteam. ,,Het is zeker in deze tijd een mooie vorm om toch nog te kunnen bewegen”, vervolgt Bod. ,,Ludiek maar nuttig. Het is in de eerste Corona-periode in Brabant ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een landelijk initiatief. Op 4 juni wordt er zelfs een Nationale Balkon Beweeg Dag georganiseerd. Wij doen de Balkon-gym, bij dezelfde flats, in ieder geval nog een keer op donderdag 15 april. We hopen dan op nog meer deelnemers, want bewegen is en blijft o zo belangrijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie