Carole en Marieke, met een gevonden kip uit Rhenen, bij de ambulance die vervangen moet worden. (foto: Marnix ten Brinke)
Carole en Marieke, met een gevonden kip uit Rhenen, bij de ambulance die vervangen moet worden. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Het onderhoud loopt de spuigaten uit'

Door Marnix ten Brinke

De Dierenambulance Nederrijn moet zijn huidige ambulance vervangen en dat kost maar liefst 50.000 euro. "Het onderhoud loopt de spuigaten uit", vertelt Carole, medewerker bij de Dierenambulance Nederrijn. "De laatste tijd staat de huidige ambulance elke maand wel bij de garage en dan gaat het vaak om duizenden euro's aan onderhoudskosten."

HEELSUM - De ambulance wordt vaak gebruikt. Na een kleine vijf jaar staat er zo'n 200.000 kilometer op de teller. "We rijden gemiddeld zo'n achttien keer per dag. Het gebied dat Dierenambulance Nederrijn bestrijkt is dan ook groot. Van Oosterbeek tot aan Elst en van Rhenen tot aan Heelsum. Daarnaast moeten we ook regelmatig dieren naar de opvang in Naarden (Utrecht) of Halle (Achterhoek) brengen."
Een nieuwe dierenambulance kost 50.000 euro, maar het gaat hierbij dan niet alleen om de wagen zelf. "De inrichting kost ook het nodige", weet Marieke die ook regelmatig op de Dierenambulance rijdt. "Je hebt een loopplank, brancards, vangkooien, schepnetten, kadaverbakken, kleine bakken voor allerlei soorten dieren, grote bakken voor grotere dieren en nog veel meer spullen nodig. Het is natuurlijk geen normale bus."

50.000 euro voor dierenambulance

Naast de dierenambulance hebben ze ook nog een kleinere wagen om dieren in te vervoeren. "Maar als je eens een keer een hond van 82 kilo moet ophalen, dan zit de wagen al helemaal vol."
Het geld heeft de stichting zelf niet op de bankrekening staan en daarom hopen ze dat inwoners uit de diverse gemeenten en ondernemers willen helpen. "In een ideale wereld zouden we eigenlijk twee ambulances hebben", zegt Carole. "Dan kunnen we nog meer doen voor de dieren. Maar dat is dus 100.000 euro. We gaan nu voor het vervangen van de huidige dierenambulance en gaan bijvoorbeeld lootjes verkopen op Koningsdag en we hopen leerlingen en scholen in te zetten om acties voor ons te gaan starten. Daarnaast hopen we dat ondernemers ons willen helpen. We hebben nu zo'n zes vaste sponsoren, maar in zo'n groot gebied kunnen daar vast nog wel wat sponsoren bij."
Al het geld gaat naar de dierenambulance zelf want alle medewerkers doen hun werk 100% vrijwillig. "Het is gewoon hartstikke leuk werk en als het een keer niet leuk is, dan is het in ieder geval nuttig. Je gaat elke keer met een voldaan gevoel naar huis." Marieke merkt dat de mensen vaak blij zijn als ze je zien. "In het verkeer houden ze ook rekening met je en krijg je vaak voorrang, dat soort dingen."

Vrijwilligers

Naast geld voor de ambulance zijn vrijwilligers ook altijd meer dan welkom, vooral naar een IT'er die verstand heeft van het maken en bijhouden van websites wordt naarstig gezocht. Wie meer wil weten over wat de Dierenambulance Nederrijn doet of om te doneren of vrijwilligerswerk te doen, neem een kijkje op hun website:

dierenambulancenederrijn.nl

Meer berichten