Schipper Frans Claassen geniet van elke minuut op het water. Foto: gertbudding.nl
Schipper Frans Claassen geniet van elke minuut op het water. Foto: gertbudding.nl (Foto: )

Schipper wil naar 15.000 personen

Door Gert Budding

Bijna geruisloos glijdt het veerpontje zondagmorgen over de Rijn, vergezeld met een heerlijk zonnetje. Een dag daarvoor werd het Renkumse veer feestelijk in de vaart genomen. Tot eind september zal veerbaas Frans Claassen belangstellenden overvaren van Renkum naar Heteren.

RENKUM – Luisterend naar de opdrachten van veerbaas eerste klasse, Claassen snijdt het vaarvoertuig over de tamelijk vlakke Rijn. Aan de oever bij Heteren zoeken varkens bij grote hitte verkoeling in het water. Op aanvraag vaart Claassen, zondag geassisteerd door kaartverkoper Eep van der Meijde, op respectabele afstand langs de dieren.

Frans Claassen geniet op het water

Het is steeds genieten op het water voor Renkumer Claassen, die de ene na de andere anekdote uit de mouw schudt. "Speciaal voor oud-medewerkers van papierfabriek Parenco, nu Smurfit Kappa, varen we nog weleens een keer langs de haven van de fabriek. Die mensen genieten dan", daar doet je het voor als vrijwilliger. In de wintermaanden is het veerpontje opgeknapt. "Water heeft een grote aantrekkingskracht op mij", vertelt Claassen terwijl Van der Meijde de boot bestuurt. "Dat was vroeger al toen ik met een kameraad de Rijn overzwom. Vond mijn vader toen niet leuk, heb ik ook gemerkt." Het vaarseizoen, van de voet- en fietsveren onder auspiciën van Uit@waarde, pendelt vanaf vijftien juni dagelijkse over de Rijn. Momenteel ligt de pont even vaart stil. In mei wordt tijdens de weekenden de pont weer in de vaart genomen. In juli en augustus wordt er dagelijks gevaren, evenals de eerste twee weken van september. Frans Claassen en zijn collega's zetten het vorige seizoen ongeveer dertienduizend personen 'over'. "We streven nu naar vijftienduizend mensen. En dat gaat ook wel lukken. We hebben geflyerd. Veel mensen die overgezet willen worden komen van Fletcher Hotels. Vrijdags is het dan vaak een invasie van Belgen, die vinden het varen prachtig. Er was ook een Amerikaan, die vond de Rijn smal en de boot te klein. Maar we zijn in Renkum, niet in Amerika."

Meer berichten