Wim van Zanten met zijn boek 'Gesneuvelde Waarheid'. Hij heeft een bijzondere connectie met de Slag om Arnhem. (foto: Marnix ten Brinke)
Wim van Zanten met zijn boek 'Gesneuvelde Waarheid'. Hij heeft een bijzondere connectie met de Slag om Arnhem. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Je werd onderdeel van de familie'

Door Marnix ten Brinke

"We zaten nog in een noodgebouw, in september 1945. We zijn toen met z'n allen naar de Airborne begraafplaats gelopen. Daar stonden we op een rijtje bij de graven en kregen we door de onderwijzers een willekeurig graf aangewezen dat we vervolgens adopteerden om voor het graf te zorgen."

DOORWERTH - Wim van Zanten (83) kreeg het graf van korporaal Joe Simpson aangewezen en dat was het begin van een lange geschiedenis. Het graf verzorgen liep door tot in de jaren zeventig, toen kwamen er witte stenen in plaats van houten kruizen. Vanaf dat moment werden er alleen nog bloemen op het graf gelegd.
"Het was geen verplichting, je deed het met plezier", vertelt Van Zanten. "Mijn moeder heeft destijds nog een brief naar de ouders van Joe geschreven. Vele jaren later heb ik die brief teruggekregen. Ik heb door de jaren heen een intense band met de familie van Joe Simpson opgebouwd. Ze zijn hier regelmatig geweest, maar we zijn ook vaak naar Engeland gegaan. Mijn vrouw en ik zijn echte Anglofielen geworden."
Voor de Engelse nabestaanden was het heel bijzonder wat er hier in Nederland gebeurde. "Ze vonden het heel geweldig dat een vreemde jongen zo zorgvuldig omging met het graf van een familielid. Ik zal nooit vergeten dat toen we de zus van Joe Simpson voor het eerst hebben ontmoet haar eerste woorden 'at last' waren. Je werd onderdeel van de familie."
Mijn zijn dochter lukte het pas vele jaren later contact te krijgen. "Zij was 'zoek' en had haar vader nooit echt gekend. Toen ik haar voor het eerst sprak wist ik meer van haar vader dan zijzelf. Een paar jaar geleden is zij plotseling overleden. Daar hebben we erg veel verdriet van gehad."

Bloemenkinderen
uit 1945 gezocht

Naast vaak intense contacten met de nabestaanden zijn er ook nauwe banden met de andere 'bloemenkinderen' uit 1945 en zo kwam Van Zanten op het idee om voor de 75ste herdenking de aller eerste 'bloemenkinderen' samen met de jonge generatie schoolkinderen bloemen te laten leggen op de graven van soldaten in Oosterbeek.
"De burgemeester was meteen enthousiast. Wel zit er een maximum aan. Er mogen twintig bloemenkinderen uit 1945 meedoen. Ik heb inmiddels 22 aanmeldingen binnen, maar de burgemeester heeft aangeboden dat bij meer aanmeldingen zij gaat loten."
De oorlog en alles wat dat heeft betekend heeft diepe sporen achtergelaten bij Van Zanten. Hij is inmiddels bezig aan het schrijven aan een volgend boek over de fraters in Oosterbeek. "Ik ben weliswaar 83, maar ik heb nog altijd een feilloos geheugen."

Bent u een 'bloemenkind' uit 1945 en wilt u aanwezig zijn bij de 75ste Airborne herdenking op de begraafplaats bij Oosterbeek om samen met schoolkinderen bloemen op een graf te leggen? Dan kunt u zich schriftelijk aanmelden bij Van Zanten via: C.W. van Zanten, Patrijzenlaan 116, 6865 XW in Doorwerth, of via e-mail: w.vanzando@gmail.com.

Meer berichten