Frank Pouwer in de studio in het oude kantoor van de steenfabriek. Foto: Kees Jansen
Frank Pouwer in de studio in het oude kantoor van de steenfabriek. Foto: Kees Jansen (Foto: )

Wonen aan de Rijn kent geen prijs

Door Kees Jansen

Wie wil wonen op een van de mooiste plekken van de regio, moet vooral niet over de huurprijs beginnen. Dan is het voor Frank Pouwer van de gelijknamige historische bouwmaterialenhandel uit Doorwerth al wel klaar. ,,Mensen die als eerste appen wat het kost, vallen meteen af. Ik heb geen commercieel oogmerk. Het gaat mij erom dat er iemand woont en dat er toezicht is op de zaak. En misschien wil diegene ook nog wel hier werken of kan hij of zij iets anders waar wij wat aan hebben."

DOORWERTH - Sinds vier jaar is Frank Pouwer met zijn zaak in de oude steenfabriek in de uiterwaarden bij Kasteel Doorwerth gevestigd. Hij kwam uit een steenfabriek in Dodewaard. ,,In het huis bij de zaak heb ik kantoor en kan worden gewoond. Door het vertrek van een van de bewoners is er nu weer plek. Je zit midden in de natuur en dichtbij bedrijvigheid."

Bij een rondgang door het pand, blijkt Pouwer geen woord teveel te hebben gezegd. Als je uit het raam van de studio kijkt, zie uiterwaarden, de Rijn, de stuwen bij Driel, het kerkje en tussen het groen van de stuwwal Kasteel Doorwerth. Een ander raam biedt een blik op de historische bouwmaterialenhandel.

Op terrein
oude steenfabriek

De eigenaar wijst erop dat wonen in de uiterwaarden weliswaar heel mooi is, maar dat het ook nadelen kent. ,,Het is hier wel de fokking middle of nowhere. Daar moet je wel tegen kunnen; een natuurmens zijn. En van oude bouwmaterialen en tuinieren houden."

De huurder moet ook sociaal zijn., ,,Je hebt een eigen woonkamer, slaapkamer, toilet, douche en een eenvoudige keuken, maar er is ook een gezamenlijke woonkamer en keuken. ,,Het is een beetje studentikoos. We denken ook aan iemand van pakweg tussen de twintig en dertig jaar oud."

Mensen die niet meteen naar de huurprijs hebben gevraagd en toch willen weten wat ze maandelijks moeten betalen, zullen niet meteen een bedrag te horen krijgen. Pouwer: ,,Als ze me vragen wat het kost, krijg je een tegenvraag: wat heb je te bieden?"

Hij vervolgt: ,,We leven veel te veel in een geldmaatschappij en met allerlei contracten en regels. Daar ben ik niet zo van. Als het ergens voor nodig is, krijg je een huurcontract en anders is het een afspraak die wij hebben. Maar de prijs… Ehhh. Iets onder marktconform, haha. Het hangt er ook vanaf wat iemand biedt. Als iemand heel goed kan grasmaaien of bomen snoeien, heeft dat ook weer invloed."

De studio wordt momenteel opgeknapt, natuurlijk met oude bouwmaterialen. ,,Als je glad gestucte muren wilt, dan moet je hier niet gaan wonen", zegt de ietwat eigenzinnige eigenaar van de bouwmaterialenhandel.

Na een oproep op Facebook zijn er al wat mensen langs geweest om te kijken, maar het liefst ziet Pouwer dat geïnteresseerden een mailtje sturen naar info@frankpouwer.nl met een motivatie waarom ze er zouden willen wonen. ,,Dan gaan we een keuze maken, samen met de huidige bewoners."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden