Lia Lagendijk en Laura Kaper roepen iedereen in de gemeente Renkum op om met plannen te komen. (foto: Marnix ten Brinke)
Lia Lagendijk en Laura Kaper roepen iedereen in de gemeente Renkum op om met plannen te komen. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

15.000 euro als traktatie voor Renkum

Door Marnix ten Brinke

"Ons dertigjarig jubileum is een mooi moment om iets extra's te doen. 15.000 euro is een flink bedrag, maar we vonden het leuker wanneer mensen zelf iets zouden bedenken dan wanneer wij dat zouden doen."

RENKUM - De Lions Club Renkum Airborne bestaat dit jaar dertig jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Speciaal voor dit jubileum is er een Lustrumproject bedacht waarbij inwoners uit de gemeente Renkum zelf met ideeën kunnen komen voor een projectvoorstel. De Lions stellen hier 15.000 euro voor beschikbaar.
"Zo'n dertig jaar geleden was het moeilijk een LionsClub te vinden die ons wilde begeleiden de eerste Lionsclub voor vrouwen in Nederland te worden. Het was toch een beetje een mannenwereldje", vertelt Lia Lagendijk. "Het is tenslotte gelukt met onze sponsorclub Midden Betuwe waarmee wij nog steeds een hechte band hebben. Dat is nu anders: de meeste Lions Clubs zijn inmiddels gemengd, wij niet."

Lions Club viert dertigjarig jubileum

Dat speelt volgens Laura Kaper ook niet "Wij kunnen voldoende nieuwe vrouwelijke leden vinden en zijn blij met onze samenstelling. Uiteraard is de service-gedachte het belangrijkste en die houden we hoog in het vaandel."
De afgelopen decennia heeft de club zich voor heel veel goede doelen ingezet in binnen- en buitenland dankzij de opbrengsten van bijvoorbeeld de Car Boot Sale op het plein in Oosterbeek of het verkopen van geraniums en de laatste zeven jaar dankzij de Kerst en Wild Fair op Kasteel Doorwerth, dat ieder jaar weer een doorslaand succes is.
"We hebben een aantal jaar kunnen sparen", aldus Kaper. "Zodat we nu 15.000 euro beschikbaar kunnen stellen voor het Lustrumproject. Tot 1 juli kan iedereen in deze gemeente zich bij ons melden met projectplannen. In de zomer gaan we kijken welk plan of welke plannen het leukst zijn en voldoen aan de criteria."
Niet elk plan kan zomaar worden ingediend. "We willen graag dat iets wordt bedacht dat tastbaar is en waar zoveel mogelijk mensen baat bij hebben. Het moet ook iets zijn dat langer meegaat. Als er één goed plan is voor 15.000 euro dan is dat prima, maar als er meerdere plannen zijn die gezamenlijk 15.000 euro kosten, dan is dat ook goed."
Verder vinden de Lions het belangrijk dat diegenen die het projectplan indienen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het plan. "Het moet wel een haalbaar plan zijn en we verwachten dat het plan toch echt binnen twee jaar gerealiseerd is", aldus Kaper.
De eerste plannen zijn inmiddels ingeleverd bij de Lions. "We zijn heel benieuwd of het er nog meer worden. Wat ik wel kan zeggen is dat de plannen die tot nu toe bij ons zijn binnengekomen heel afwisselend en veelzijdig zijn. Dus trek de stoute schoenen aan en kom met je ideeën!"

Ideeën voor een project kunnen gestuurd worden naar de Lions Club via renkum.airborne@lions.nl. Meer info over het Lustrumproject:

www.renkumairborne.lions.nl

Meer berichten