Vaak kunnen kapotte spullen toch nog weer gemaakt worden in het Repair Café Oosterbeek. (foto: Marnix ten Brinke)
Vaak kunnen kapotte spullen toch nog weer gemaakt worden in het Repair Café Oosterbeek. (foto: Marnix ten Brinke)

Gun je spullen een tweede kans

18 september 2018 om 21:12 Algemeen

OOSTERBEEK - “Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat niet alles zomaar weggegooid wordt. Het is goed voor het milieu. Het werk is helemaal vrijwillig, maar we vragen een vrijwillige bijdrage. Daar kunnen we weer een kop koffie van drinken.”

Door Marnix ten Brinke

Els Dijkman doet al zo’n twee jaar mee als vrijwilligster bij het Repair Café in de Kreek in Oosterbeek. Daar is ze regelmatig achter de naaimachine te vinden om kleding te repareren. “Het kan om van alles gaan. Soms zit er een naadje los of moet ik een broek korter maken. Wat ook regelmatig voorkomt is het aanzetten van knopen. In principe geven ik dan de mensen een naald en draad, zodat ze de knoop zelf weer vast kunnen maken. Als iemand dat echt niet kan, dan doe ik het voor ze.”
Het komt ook wel eens voor dat iemand met een kledingstuk komt dat echt niet meer te maken is. “Soms is de stof gewoon te versleten, dan kan ik er ook niks meer mee. En onderbroeken doe ik ook niet”, lacht ze.
Al bijna vijf jaar bestaat het Repair Café dat maandelijks (behalve in de zomermaanden) wordt georganiseerd. Tijdens de eerste bijeenkomst na de zomervakantie is het meteen lekker druk. “Toen ik binnenkwam zaten er al een paar mensen te wachten”, vertelt coördinator Peter Gudden die het café samen met zijn vrouw heeft opgezet. “Meestal is het wel druk. Ik heb het idee zelf opgedaan in Arnhem, maar een Repair Café is in heel veel steden en dorpen in Nederland te vinden.”
Je kunt er met van alles terecht, zoals eerder genoemd kleding, maar ook computers en andere apparaten. Fietsen laten repareren en je messen laten slijpen kan meestal ook. “De elektrotechniek is een drukke categorie. We proberen zoveel mogelijk te repareren, ook als op het eerste gezicht lijkt alsof het echt niet meer kan. We zien dat ook wel als een uitdaging, maar het kan dan soms wel zo zijn dat het echt niet meer te repareren is en het in stukken mee naar huis gaat.”
De reparateurs zijn niet per se professionals, maar voor Peter is het wel van belang dat er kwaliteit geboden wordt. “Ik denk dat dit de kracht van de organisatie is, dat onze mensen echt wel iets kunnen. Iedereen is goed in zijn of haar werk. We hebben echt iets te bieden en je merkt aan de bezoekers dat het ook echt gewaardeerd wordt.”
Voor sommige bezoekers is het café gewoon een gezellige plek om even te blijven hangen, een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken. “Ik ben blij met hoe het Repair Café nu is. Er is geen ambitie om veel verder te groeien. Het is gewoon goed zo.”

Oosterbeek en Renkum

Het volgende Repair Café in Oosterbeek is op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 16.00 uur. Wederom in de Kreek. Een maand later zit het café in Felixoord. Ook Renkum heeft een Repair Café. Het volgende café daar is zaterdag 22 september van 13.00 tot 16.00 uur in het Huis van Renkum.

kreekoosterbeek.nl/repaircafe/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie