'Gedroomd Land' laat de Oorsprong zien

Door Marnix ten Brinke

"Je moet een beetje denken aan 'Downton Abbey", vindt Henk. "Daar heb je ook voor iedere handeling wel iemand in dienst. Een kok, een assistent kok, iemand die de aardappelen schilt, de schillen aan de varkens geeft en ga zo maar door. Een speler van ons speelt al die rollen in z'n eentje. Dan wisselt hij snel van pet is hij een ander persoon."

OOSTERBEEK - Van mei tot en met augustus strijkt de voorstelling Gedroomd Land van theater De Plaats neer op vijf (voormalige) kastelen, landgoederen en buitenhuizen in vijf gemeenten aan de Veluwezoom. Op diverse plekken in en rondom de landgoederen zie je verhalen van landheren, dienstmeisjes en dorpelingen. Een vaste groep acteurs en dansers reist mee naar alle speellocaties. Per gemeente spelen uit de omgeving (amateur)orkesten, koren en theatergroepen mee.

Atvo doet mee met voorstelling

Ook in Oosterbeek wordt de voorstelling opgevoerd, met medewerking van theatergroep Atvo, in Tuin de Lage Oorsprong. "Het lijkt ons hartstikke leuk om te doen", zegt Henk van der Sluis, één van de zes Atvo-spelers die meedoen. "We hebben een paar jaar geleden ook een theaterstuk op locatie gedaan bij Kasteel Doorwerth en dat was waanzinnig."
De spelers hebben pas het script gekregen en moeten nog beginnen met repeteren. "Er zit veel humor in het stuk", aldus Annette van Nieuwkoop. "Een van onze spelers heeft de rol van God. Zelf speel ik samen met Henk de heer en vrouw des huizes, maar dan door de tijd heen. Het stuk gaat over het ontstaan van het landgoed vanaf het begin tot aan nu. Dus dan gaan we het hebben over de indeling van de kamers en waar ik de meubels wil hebben staan en wanneer we dan een sprong in de tijd maken, moet de indeling weer veranderd worden."
Mirjam IJsseldijk is één van de twee vertellers. "Ik praat vooral anderen na", grapt ze. "Maar het lijkt me best nog wel een uitdaging om in vier weken tijd dit stuk neer te zetten."
'Gedroomd Land' wordt eind juni vier keer opgevoerd. Op vrijdag 28 juni om 19.30 uur, zaterdag 29 juni om 15.30 en 19.30 uur en zondag 30 juni om 15.00 uur. "Het is meer dan alleen een theaterstuk", zegt Annette. "Er is ook een Landgoed Festival met kraampjes en activiteiten."
Op de website van het project wordt het festival omschreven als: 'laat je verrassen met vuurspuwers, rondleidingen, landschapsschilders, gigantische bellenblaas of een markt met lokale producten'. Er valt dus wat te beleven.
Naast Atvo is ook het Liefdesliederenkoor uit Oosterbeek en de Heelsums Harmonie betrokken bij de voorstelling.
"Nu maar hopen op mooi weer", aldus Mirjam. "Het is in ieder geval een fijne plek om te zijn en een prachtige omgeving."

Kaartverkoop

Kaarten zijn 10,00 euro (kinderen tot en met 12 jaar 5,00 euro) en te koop via de website theaterdeplaats.nl/gedroomd-land. Dit is inclusief de voorstelling en toegang tot het festival.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden