Al zeventien jaar organiseert de Culturele Stichting Oude Kerk jaarlijks een vijftal winterconcerten in de Oude Kerk van Oosterbeek. (foto: Marnix ten Brinke)
Al zeventien jaar organiseert de Culturele Stichting Oude Kerk jaarlijks een vijftal winterconcerten in de Oude Kerk van Oosterbeek. (foto: Marnix ten Brinke)

Concerten in de Oude Kerk Oosterbeek

1 november 2017 om 10:26 Algemeen

Ook komende winter zijn er wederom een vijftal concerten te bezoeken in de Oude Kerk van Oosterbeek. Al zeventien jaar organiseert Culturele Stichting Oude Kerk deze muzikale evenementen voor jong en oud op een bijzondere locatie.

Oosterbeek - “Het idee leeft al sinds 1997”, weet Jaap Hagen, voorzitter van de Culturele Stichting Oude Kerk. “Sinds 2000 zijn we begonnen met de concertreeks. Bewust in de middag, om zo ook ouderen en jeugd naar de concerten te trekken.”
Met zo’n zeven vrijwilligers wordt de reeks opgezet. Zo is Peter van Praagh verantwoordelijk voor de programmering. “Veel van de muzikanten ken ik via mijn eigen netwerk”, vertelt hij. “We kiezen bewust voor mensen uit deze regio. Spelers uit het Gelders Orkest of jong, aanstormend talent. We hebben natuurlijk ook niet een oneindig budget om muzikanten naar de Oude Kerk te krijgen.”
De muziek is wel altijd klassiek. “Maar wel met veel afwisseling, zodat het aantrekkelijk blijft. De ene keer is het een fluitist of een violist, dan weer een zangeres of een Barok ensemble.”
Het is meer dan een muzikant die even wat speelt. “Het leuke is wanneer iemand wat komt vertellen over zijn of haar instrument”, vindt Hagen. “Of over de tijdsperiode van de muziek die gespeeld gaat worden.” De muzikanten worden door de stichting aardig vrij gelaten in hun muziekkeuze.
Naast de muziekkeuze blijft toch ook de locatie een bijzondere. “De Oude Kerk heeft een eeuwenoude, intieme sfeer. De ligging bij de uiterwaarden en de historie van de kerk maken het een mooie plek.” Volgens Van Praagh krijg je als publiek het gevoel van een intieme sfeer doordat je zo dicht bij de muzikanten zit. “Er is geen afstand en de musici zelf zijn ook enthousiast. De akoestiek is bijzonder en zeer geschikt voor kamermuziek.”
Daarnaast is er natuurlijk nog de sociale kant. “Je hebt mensen die er altijd zijn en die vooraf even een wandeling maken. Daar is het een prachtige plek voor. Voor bepaalde concerten, zoals bij Lavinia Meijer, komen bezoekers van heinde en ver.”
Een kaartje voor een concert kost 18,00 euro, maar het is mogelijk een abonnement voor 75,00 euro te nemen. “Dan krijg je bijna een concert gratis”, aldus Hagen. “We hopen dat meer mensen een abonnement willen nemen. Zo ontstaat er voor ons een wat bredere financiële basis.”
Op 12 november om 15.30 uur speelt het Breitner Trio in de Oude Kerk. Zij spelen o.a. werken van Poulenc, De Falla en Ravel. Meer informatie is te vinden op www.concertenoudekerk.nl. Kaarten zijn te reserveren via secretariaat@concertenoudekerk.nl of via telefoonnummer 026 - 333 53 58.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie