
Unieke samenwerking Burgernet en WhatsApp Buurtpreventie
“Dit is een mooie ontwikkeling die we graag ondersteunen. Harderwijk is de eerste gemeente waar we de verbinding nu op deze schaal concreet maken”, vertelt Frans Timmermans van Team Burgernet. “Beheerders en leden van de WhatsApp Buurtpreventie zijn erg gemotiveerd en zetten zich graag in voor een veilige leefomgeving. De gemeente en wijkagent organiseerden deze avond om met elkaar in contact te komen,”
Harderwijk - Deze week kwamen 8 beheerders van de WhatsApp Buurtpreventie Drielanden, Paul van Dieren (veiligheidsambtenaar gemeente Harderwijk), wijkagent Charissa Lankhorst en het team Burgernet Oost-Nederland in wijkcentrum De Bogen bijeen. Doel van de bijeenkomst was meer informatie-uitwisseling en koppeling van WhatsApp Buurtpreventie aan Burgernet, het officiële informatiekanaal van politie en gemeenten. In overleg met de gemeente Harderwijk start Burgernet de proef in de wijk Drielanden.
Samenwerking
In april trof de gemeente al maatregelen tegen auto-inbraken. Inwoners van Harderwijk konden een DNA-kit bestellen. Hiervan maakten 80 inwoners gebruik. Het aantal auto-inbraken verminderde in de afgelopen maanden, al is het probleem nog steeds groot. Aansluiting bij Burgernet is een logisch vervolg. Wijkagent Charissa Lankhorst: “Je hebt met verschillende groeperingen te maken die deze auto-inbraken plegen, waardoor de aanpak lastig is. Meer samenwerking vergroot de kans op succes. Zo konden we door een tip van een bewoner ook een auto-inbreker aanhouden.”
Toegevoegde waarde
Iedereen kan Burgernetdeelnemer worden. De Burgernetapp is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play. De app maakt gebruik van GPS om de locatie van de telefoon te peilen. Vindt er een Burgernetactie plaats waar een deelnemer zich op een bepaald moment bevindt, dan ontvangt hij hierover een melding via sms of spraakbericht. Het is ook mogelijk om gebieden aan te maken waarover u op de hoogte gehouden wilt worden. Zo kunt u bijvoorbeeld een gebied voor uw thuisadres en voor uw werklocatie aanmaken. De deelnemer hoeft dan niet per se op die locatie te zijn om bij een Burgernetactie betrokken te worden. “Als u zich registreert met emailadres,” licht Timmermans toe, “kunnen wij u ook per mail informeren. U wilt toch ook weten als er twee straten verderop een aantal woninginbraken plaatsvond? De praktijk leert dat deelnemers na zo’n melding alerter reageren op afwijkende situaties in hun omgeving. Er wordt sneller contact met ons opgenomen en dat helpt de politie om daders aan te houden. Bovendien wordt er extra op gelet of de deur op slot zit of dat ramen gesloten zijn. Dit verkleint de kans dat u slachtoffer wordt. Daarin ligt de toegevoegde waarde van aansluiting bij Burgernet.”
Succesvolle avond
De bijeenkomst was een succes. “Er zijn contacten gelegd en de beheerders waren in samenwerking met Burgernet geïnteresseerd. Maar ook voor Burgernet was het interessant te horen waarmee de beheerders te maken krijgen en hoe zij problemen in hun wijk aanpakken. Ik denk dat het voor alle partijen een informatieve bijeenkomst was,” sluit Timmermans de avond af. De leden van de WhatsApp Buurtpreventie Drielanden gaan serieus met de groepsapp om. Er zijn duidelijke spelregels, waaraan iedereen zich houdt. In de wijk zijn 25 beheerders actief. Het aantal leden per beheerder varieert van 40 tot 90 deelnemers.
Burgernetdeelnemer worden
U kunt Burgernetdeelnemer worden door de app te downloaden of door u aan te melden via de website. Al uw gegevens worden vertrouwelijk door de politie bewaard en niet met derden gedeeld. Voor vragen of ondersteuning kunt u dagelijks tussen 9.00 – 16.00 uur telefonisch terecht bij het team Burgernet 088-9659002.