De Doorwerthse rolstoelbasketbalster Mariska Beijer is trots op haar gouden medaille.
De Doorwerthse rolstoelbasketbalster Mariska Beijer is trots op haar gouden medaille. Foto: TeamNL

Goud voor Mariska Beijer

6 september 2021 om 20:18 Overig

‘Hier hebben we vijf jaar lang van gedroomd!’

DOORWERTH - De Doorwerthse Mariska Beijer heeft met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam de gouden medaille veroverd op de Paralympische Spelen in Tokio. Oranje versloeg in een zinderende finale China met 50-31. Het is voor het eerst in de historie, dat het Nederlands team de Paralympische finale wint.  De finale werd bereikt nadat er in de halve finale van Duitsland werd gewonnen. Ook dat was al historisch, omdat die ploeg het Nederlands team al driemaal de weg naar de eindstrijd had versperd.

Dick Martens

Beijer speelde tegen Duitsland opnieuw een belangrijke rol als topschutter, maar was ook verdedigend ijzersterk. De inwoonster van Doorwerth scoorde maar liefst 30 van de 52 Nederlandse punten. ,,Eindelijk naar de finale. Dag in dag uit hebben we hiervoor getraind. Nu staan we er gewoon!”, aldus Beijer kort na het eindsignaal. ,,Het was zeker een beladen wedstrijd, vooral toen zij qua score zo dichtbij ons bleven. Ik was wel opgelucht, dat ‘mijn balletjes’ redelijk vielen. De ontlading na afloop was gigantisch. Heerlijk en echt genieten.”

Duitsland was, gezien de historie, de grootste horde op weg naar de finale. ,,Na drie jaar hebben we eindelijk in een Paralympische halve finale revanche kunnen nemen. In Londen 2012 en in Rio 2016 versloegen ze ons in die halve finales. Nu was het gelukkig onze beurt! We hebben de overwinning zeker ‘even’ gevierd, maar vanaf vrijdag stond de focus richting de finale. In de poulefase verloren we nog van ze, omdat wij aanvallend niet scherp waren, we hadden dan ook een zeer laag schotpercentage en kwamen niet op ‘onze spots’. Maar we zijn als ploeg klaar voor een revanche.”

En die revanche kwam er. Nederland kwam tegen de Chinese vrouwen nog wel slecht uit de startblokken in de Ariake Arena en keek na het eerste kwart tegen een 9-12-achterstand aan. Vervolgens zette de ‘Orange Lions’ een succesvolle inhaalrace in, waarna het uiteindelijk 50-31 werd. Beijer was na afloop euforisch. ,,We hebben hem”, verwijzend naar de gouden medaille die om haar nek hing. ,,We hebben hem gewoon. Ik heb die medaille nu om mijn nek, maar het voelt nog steeds onwerkelijk, dat we het daadwerkelijk hebben gedaan. Het is krankzinnig maar bovenal historisch. Ik ben echt zo trots voor al die meiden. Het was een hele gave wedstrijd om te spelen. Onze verdediging was weer grandioos en aanvallend liep het na het eerste kwart ook hartstikke lekker. Ook op de manier waarop we hebben gespeeld. Toch kan ik het bijna niet geloven, dat we die gouden medaille hebben. Maar hij hangt om mijn nek, dus het is toch echt waar!” Ook vlak voor Beijer en haar team zich gingen opmaken voor de sluitingsceremonie is ze nog altijd opgewonden en in euforie. ,,Toen ik vanmorgen naast mijn gouden medaille wakker werd, was het enige wat ik dacht: ‘We hebben het echt gedaan, ik heb het niet gedroomd!’. Ik ben echt zo enorm trots op het team, hoe wij het samen hebben gedaan, dat gevoel is niet te beschrijven Echt heerlijk!”

advertentie
advertentie