Nelleke Zandwijk in haar atelier in Heveadorp. Foto: Kees Jansen
Nelleke Zandwijk in haar atelier in Heveadorp. Foto: Kees Jansen (Foto: )

Lachen om absurditeiten van het leven

door Kees Jansen

Arnon Grunberg is lovend over het werk van de Heelsumse auteur Nelleke Zandwijk en Paul de Leeuw twitterde laatst dat hij haar jongste boek 'het meest geestige en goed geschreven boek over een familie' vindt. Inmiddels bereidt de Heelsum wonende auteur/beeldend kunstenaar zich voor op een nieuw boek: haar vijfde. ,,Dan vind ik dat ik me echt schrijver mag noemen. Nu zeg ik altijd: ik schrijf romans."

HEELSUM/HEVEADORP Wie bij Nelleke Zandwijk (1961) uit Heelsum in de buurt komt, loopt kans om als inspiratie voor een personage in haar volgende boek te dienen. ,,Het kan zijn dat ik iemand bij de Spar iets hoor zeggen waarvan ik denk: dat is echt een uitspraak van een karakter uit mijn boek. Dan schrijf ik het zo snel mogelijk op."

Auteur Nelleke Zandwijk oogst lof

Haar familieleden kunnen erover meepraten. Die keren onder andere terug in de autobiografische roman Het mooiste verhaal over mijn familie. ,,Ik ben ooit een keer op een verjaardag wel acht keer naar de wc gegaan om weer iets in mijn opschrijfboekje te noteren. Op een gegeven moment vroegen ze of ik last had van mijn blaas."

Haar notitieblokjes zijn overal. Naast haar bed, in haar jas, in haar atelier in de voormalige Seelbeekschool in Heveadorp. Op de begane grond tekent en etst Zandwijk, op de vide in de oude gymzaal doet ze haar schrijfwerk. ,,Dan ga ik eerst oploskoffie zetten, wat rommelen en pas dan begin ik. Ik heb moeite om te om te beginnen. En om te stoppen." Zandwijk werd geboren in Hellendoorn, groeide op in Neede, deed de kunstacademie AKI in Enschede en woonde lang in Amsterdam. Door de liefde belandde ze een jaar of vier geleden in Heelsum. Ze verhuisde naar Amsterdam na haar studie in Enschede. Ze ging er aan de slag als decor- en kostuumontwerper. In die tijd maakte ze ook illustraties voor uitgeverij Querido. ,,Ik schreef toen ook al verhaaltjes en heb er een keer een meegestuurd met een tekening. 'We wisten niet dat je kon schrijven', zeiden ze bij Querido. Op een feestje vroeg toenmalig directeur Arie Langbroek wanneer ik met een eigen boek zou komen." Dat resulteerde in haar debuutroman De dag van de jas in 2001, gevolgd door Avonturen van een uitslover (2005), Pierenland in 2009 en vorig jaar Het mooiste verhaal over mijn familie. ,,Ik hou heel erg van de absurditeiten in het dagelijks leven. De enige manier om daarmee om te gaan, is erom te lachen. Dat doe ik door ze in mijn verhalen uit te vergroten. Als je het op een bepaalde manier schrijft, wordt het meer dan het is. Dat is mijn handtekening."

Binnenkort nestelt Zandwijk zich opnieuw op haar vide in de voormalige gymzaal van de Seelbeekschool in Heveadorp. Om oploskoffie te maken, wat te rommelen en uiteindelijk toch te gaan schrijven. ,,Maar we zijn nu thuis bezig om de badkamer te verbouwen en ik werk nog aan een mozaïek dat daar in moet komen. Pas als dat af is, heb ik de rust om aan het boek te beginnen."

Meer berichten