Gerrit Staal met de jubileumflessen van zijn Airborne Beer.   Foto: Kees Jansen
Gerrit Staal met de jubileumflessen van zijn Airborne Beer. Foto: Kees Jansen (Foto: )

Bier om 'Slag' levend te houden

Door Kees Jansen
 

Oud-Heelsummer Gerrit Staal (55) heeft met de verkoop van zijn Airborne Beer inmiddels al 20.000 euro opgehaald om de herinneringen aan de Slag om Arnhem en de rest van operatie Market Garden levend te houden. Maar er zijn meer mijlpalen: de 25.000ste fles komt eraan, het is 20 jaar geleden dat Staal met zijn bier begon en er zijn speciaal voor de 75ste herdenking twee nieuwe etiketten ontworpen.

HEELSUM/OOSTERBEEK ,,Het zou in 1999 de laatste grote herdenking van de Slag om Arnhem worden, al bleek dat later toch niet zo te zijn. Maar het leek me een mooi moment om iets te ondernemen", zegt Gerrit Staal, tegenwoordig wonend in Friesland.

Airborne Beer
bestaat 20 jaar

,,Aart van de Linde, een vriend van mijn studie levensmiddelentechnologie, was en is nog steeds eigenaar van de Friese Bierbrouwerij. Met hem heb ik het toen gehad over het maken van een gelegenheidswikkel voor een bestaand bier. Er was al Airbornewijn, dat staat voor mij voor de wrange kant van de oorlog. Bier is bitter, dat past daar uitstekend bij."

Verkoop goed

De eerste partij Airborne Beer verkocht meteen al goed. ,,Er zijn toen via het museum en slijters in de omgeving 3000 flessen verkocht. Dat is nooit meer overtroffen."

Mogelijk gaat de jubileumfles van het van oorsprong Friese bier met een Airbornewikkel nog vaker over de toonbank, want zonder enige publiciteit zijn er nu al bijna 1000 van verkocht.

Een euro van elke verkochte fles gaat naar het goede doel. ,,Het bier wordt veel gekocht om cadeau te doen", zegt Staal. ,,Het mooie is dan dat het gesprek bij het geven al snel op de Slag komt. Daar doe ik het ook voor."

In de beginjaren ging de opbrengst van de bierverkoop naar de in 2014 opgeheven stichting Lest We Forget. Staal: ,,Na verloop van tijd ben ik ook het Airbornemuseum gaan sponsoren. Zo heeft het museum de stemkastjes in het educatieve lokaal kunnen kopen."

Later heeft Staal ook bijgedragen aan de Liberation Route Europe. ,,In 2011 is er een luisterkei van betaald. Ik had Hans Wiegel gevraagd om die in gebruik te nemen en hij deed het nog ook."

Indruk

Staal kreeg met de paplepel ingegoten dat er in de omgeving hard voor de vrijheid was gestreden. ,,Dat begon met de Airborne Wandeltocht, die ik nog elk jaar loop. Het verhaal erachter heeft veel indruk gemaakt."

,,Een slag met veel onwetende jonge mensen. Er was ze verteld dat ze de brug wel even zouden innemen, waarna ze twee dagen later op de bevrijde Dam in Amsterdam zouden staan. Dat verschil tussen de legerleiding en de onschuldige soldaten is heel confronterend als je je erin verdiept."

Hij vervolgt: ,,Het wordt vaker gezegd, maar het is echt belangrijk om een brug te slaan naar de volgende generatie. Veteranen kom je nauwelijks meer tegen. Nou mogen wij, nee: mòeten wij het doen."

Meer informatie: www.airbornebeer.com

Meer berichten