De aftrap van de Week van de Veiligheid was afgelopen maandag op het Raadhuisplein.
De aftrap van de Week van de Veiligheid was afgelopen maandag op het Raadhuisplein. Koen Wilmink

Aftrap Week van de Veiligheid

12 oktober 2021 om 12:26 Overig

‘En wilt u mij in de boeien slaan’

OOSTERBEEK De Week van de Veiligheid is maandag begonnen op het Raadhuisplein in Oosterbeek. Daar stonden medewerkers op het gebied van veiligheid en zorg klaar om met de inwoners in gesprek te gaan. Doel was om kennis te delen, de alertheid te vergroten en de risico’s te verkleinen.

Koen Wilmink

Zo waren de politie en brandweer aanwezig om tips te geven en vragen te beantwoorden, net als Ambulancezorg, stichting HartslagNu en de EHBO-vereniging Oosterbeek. Veel aspecten van veiligheid en gezondheid komen op het plein aan bod, zoals reanimatiecursussen, brandveiligheid en ondermijning. 

Een politie-agente staat ‘s middags om een uur of drie een paar jongens te woord. Die vinden het vak ‘waanzinnig interessant’. En ze blijven de agente vraag op vraag stellen, maar de ‘leukste’ vraag voor hun is de vraag ‘of ze wel eens iemand heeft neergeschoten. De agente kan hier gelukkig ontkennend op antwoorden. ,,En wilt u mij in de boeien slaan”, vraagt één van de jongens. Dat wil de agente wel en als een ware dief staat de jongeman met zijn geboeide handen op zijn rug.

Een paar meter verder staan medewerkers van de stichting Hartslag Nu. Die stichting verzorgt onder anderen reanimatiecursussen en zorgt voor het onderhoud van de 49 AED-apparaten die in de gemeente Renkum staan. ,,Het gaat goed met onze stichting maar meer medewerkers die kunnen reanimeren zijn altijd welkom”, vertelt voorzitter Kees Weening.  

Burgemeester Agnes Schaap is blij dat er aandacht voor het thema veiligheid is. ,,Nu het weer eerder en langer donker is en we na een lange tijd van sociale beperkingen weer meer van huis zijn, is het goed om hierbij stil te staan.” Renkum wil bovenal een veilige gemeente zijn voor inwoners en ondernemers. ,,Want veiligheid is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om een fijn leven te kunnen leiden”, aldus de burgemeester. Naast het Veiligheidsplein zijn er nog meer activiteiten in de gemeente rond dit thema. Zo geeft de politie voorlichting aan kinderen in de bibliotheken in Oosterbeek en Renkum op 13 en 15 oktober en gaan de politie en jongerenwerkers op 20 oktober langs bij de tweedejaarsleerlingen van het Dorenweerd College.   

advertentie
advertentie