Tekenmachines in Apollohuis van Nico Schulte.
Tekenmachines in Apollohuis van Nico Schulte. (Foto: Nico Schulte)

Opening expositie Plotsklaps II

Afgelopen zaterdag opende wethouder Jasper Verstand de expositie Plotsklaps II in het voormalige ABN-AMRO-gebouw aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. De expositie is de tweede tentoonstelling die kunststichting Scarabee in het leegstaande bankgebouw programmeert. Tot en met 4 augustus is werk te zien van Marcel Alberts, Agatha van Amée, Herman Hermsen, Peter Krynen, Irene Companjen en Nico Schulte. Speciale gast is illustrator Yvonne Jagtenberg uit Doorwerth: twee weken geleden ontving zij haar tweede Zilveren Penseel.

OOSTERBEEK - In het voormalig bankgebouw toont de Arnhemse kunstenaar Marcel Alberts tekeningen en schilderijen. Ondanks figuratieve elementen, zijn de schilderijen niet gemaakt omwille van realisme en waarneming. Alberts schetst een turbulente wereld die doet denken aan een apocalyptisch universum. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij ook ruimtelijk werk, theaterdecors, geluidsculturen en animaties.

Agatha van Amée heeft haar atelier in De Hes in Oosterbeek. In haar houtskooltekeningen nodigt ze mensen uit om stil te staan bij de verwevenheid van persoonlijke en collectieve herinneringen die steeds sterker wordt in deze tijd met een dagelijkse stortvloed aan beeldmateriaal.

Van ontwerper Herman Hermsen uit Oosterbeek zijn sieraden, keramiek en verlichting te zien. Zijn werk kenmerkt zich door vernuft en helderheid, zowel in vorm als wat betreft constructie.

Peter Krynen uit Arnhem maakt keramisch ruimtelijk werk. Hij ziet zijn werk als een experiment, een dagboek, een esthetische reis. Losse beelden uit een omgekeerde kast. Er ontspinnen zich verschillende verhalen. Krynen kijkt naar mensen, het handelen van de mens, gereedschappen en gebouwen als verpakkingen van plekken waar werkzaamheden verricht worden die een groot deel van het bestaan van de mens invullen.

Het werk van de Arnhemse kunstenaar Irene Companjen bestaat uit stempeldruk op doek. Zij kiest voorwerpen die haar gekozen thema representeren en door het gebruik van herhaling, omkering of spiegeling haalt ze de functie en herkenbaarheid uit het voorwerp. De stempels maakt zij zelf en elke vorm drukt zij apart op de ondergrond, zodat verschillen in textuur zichtbaar worden.

Nico Schulte werkt op het raakvlak van kunst, natuur en techniek. Hij maakt installaties die altijd een tijdelijk karakter hebben. Op verschillende plekken heeft Schulte projecten uitgevoerd: tekenmachines, camera obscura's, akoestische ruimten, elektrische visbalnetten, biologische radio's en videolandschappen.

De expositie is tot en met 4 augustus iedere zaterdag en zondag vrij te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De kunstenaars zijn afwisselend aanwezig tijdens de openingstijden. Ook vinden in de weekenden workshops, lezingen en andere activiteiten plaats.

Kijk voor meer informatie op www.scarabee-art.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden