Foto: berrydereusfotografie.nl
Foto: berrydereusfotografie.nl

Duurzaam fietspad van grasfalt over Doorwerthse Heide

Gemeente Renkum heeft sinds kort een van de duurzaamste fietspaden van Nederland. Eind mei werd het fietspad over de Doorwerthse Heide tussen de Bennekomseweg en de Heelsumseweg vervangen door een duurzaam fietspad, gemaakt van grasfalt. Omdat het verschil tussen traditioneel asfalt en het duurzame alternatief lastig vast te stellen is, is op de overgang een informatiebord geplaatst. Hiermee wil de gemeente fietsers bewustmaken van het duurzame alternatief waarop zij fietsen. Vanmiddag onthulden wethouder Joa Maouche en Bart Loose, directeur van NTP Groep, dit informatiebord voor fietsers. Het nieuwe fietspad, aangelegd door NTP Groep, sluit aan bij het lokale klimaatakkoord dat onlangs binnen gemeente Renkum is gesloten.

CO2-reductie door duurzaam grasfalt
Het fietspad in de gemeente Renkum is het derde fietspad in Nederland dat is aangelegd met grasfalt. Grasfalt is een nieuw asfaltsoort waarbij bitumen (gemaakt van aardolie) voor de helft is vervangen door het biobased bindmiddel lignine, afkomstig uit olifantsgras. Dit scheelt in de uitstoot van CO2, omdat het gras tijdens de groei koolstofdioxide opneemt en op een lagere temperatuur kan worden verwerkt. Wethouder Joa Maouche: "De realisatie van dit fietspad is een mooie stap naar een meer circulaire openbare ruimte. Het draagt bij aan onze CO2-reductiedoelstellingen en past bij de ambities om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren."

Kwaliteitsslag

De kwaliteit van dit fietspad is met financiële steun van Provincie Gelderland verbeterd. Zo is het fietspad verbreed. Hiervoor is de fundering aangepast en het ruiterpad iets verlegd. Tussen 2018 en 2019 is bijna 7 kilometer fietspad verbeterd. Eerder werden al de fietspaden Oude Oosterbeekseweg, Lage Oorsprong, Doorwerth-Oosterbeek en Wijdeveldpad aangepakt. Hierbij werden ook duurzame oplossingen gebruikt. De kosten voor het verbeteren van deze fietspaden bedragen ongeveer 1,2 miljoen euro. Hiervan draagt de provincie 50% van de kosten. De fietspaden maken deel uit van het Gelderse recreatieve fietsnetwerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden