Revalidatiearts dr. Nicole Voet werd onlangs verrast door de toekenning van de prestigieuze Van Hoytema Trofee.
Revalidatiearts dr. Nicole Voet werd onlangs verrast door de toekenning van de prestigieuze Van Hoytema Trofee. Peter Mulder

Bijzondere prijs voor ‘Fietsdokter’ Nicole Voet

24 november 2021 om 09:54 Overig

Jonge collega’s warm maken voor ‘het vak’

RENKUM Aan revalidatiearts dr. Nicole Voet (38) is een bijzondere prijs ten deel gevallen. De Wageningse werd tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) in Utrecht verrast met de toekenning van de prestigieuze Van Hoytema Trofee. Voet is als revalidatiearts en onderzoeker werkzaam in revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem en het Radboudumc in Nijmegen. Haar vrije tijd benut ze als actief en succesvol triatlete bij RZC in Renkum.

Dick Martens

De Van Hoytema Trofee wordt sinds 1980 elk jaar uitgereikt door de VRA, aan een lid dat zich in woord, geschrift en/of beeld bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de revalidatiegeneeskunde. ,,Ik heb deze trofee altijd als een erkenning voor een carrière gezien, terwijl ik voor mijn gevoel pas net, namelijk zes jaar geleden, begonnen ben als revalidatiearts”, aldus de volkomen verraste Voet. In een verklaring van de beroepsvereniging wordt aangegeven, dat ondanks alle problematiek rondom het Coronavirus, Nicole Voet erin slaagde om bij te dragen aan de zichtbaarheid van de revalidatiegeneeskunde. ‘Zo werkte ze mee aan het tv-programma ‘De Helden van Nu’, was ze actief op social media en maakte ze diverse vlogs. Eerder werd ze ook gekozen in de VIVA-400, hét platform en netwerk van en voor ambitieuze vrouwen in Nederland’. ,,VIVA400 moedigt vrouwen aan om alles uit hun carrière te halen”, licht Voet nader toe. ,,Dat leidde al tot een samenwerking met de fietsersbond en een project om veilig fietsen zo lang als mogelijk te faciliteren voor mensen met een spierziekte”.

Het promotieonderzoek van Voet toonde eerder aan dat fietsen bij mensen met de spierziekte FSHD kan leiden tot een minder snelle achteruitgang, mits op de juiste wijze voorgeschreven. ,,Dit jaar ben ik ook gestart met de ontwikkeling van een landelijk zorgnetwerk voor mensen met een spierziekte.” Haar patiënten waarderen haar betrokkenheid en wijze van communicatie zeer. Van hen kreeg ze dan ook al snel de bijnaam ‘de Fietsdokter’. ,,Ik noem mijzelf een ‘habilitation physician’. Revalideren, terug naar de oude situatie, is voor mijn patiënten niet altijd mogelijk. Maar de term ‘habilitate’ vind ik wel een mooi en beter passend streven: ‘ondanks de spierziekte een zo prettig mogelijk leven leiden’. De trofee is voor Voet geen aanleiding om rustig achterover te leunen. ,,Ik zie het als een stimulans om de ingeslagen route verder te bewandelen. Dat is uiteraard het verder uitrollen van het zorgnetwerk voor mensen met een spierziekte, daarnaast verricht ik onderzoek naar het meten en verminderen van spiervermoeidheid en ben trekker van een internationaal project voor het toepassen van psychologische behandelingen bij spierziekten.” Ook internationaal wordt haar inzet gewaardeerd. ,,Ik ben toegelaten tot een gerenommeerd Europees coaching programma voor onderzoekers.” Collega’s zien haar als een rolmodel. Voet zelf startte met de opleiding tot revalidatiearts door haar enthousiaste opleider. ,,Dat wil ik voortzetten en jonge en gedreven collega’s warm maken voor het vak. ,,Oeps”, schrikt ze. ,,Ik klink nu wel erg oud!”

advertentie
advertentie