Wandeling White Ribbon Mile

OOSTERBEEK - Van 10 tot 26 september 2019 is de wandeling 'de White Ribbon Mile' opengesteld. Het is een wandeling die herinnert aan en symbool staat voor de terugtrekking van de Engelse en Poolse troepen in de nacht van 25 op 26 september 1944. De wandeling begint bij de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg 134 in Oosterbeek en eindigt bij een monument aan de Rijn. In de kerk is een korte film te zien waarin wordt uitgelegd wat de soldaten destijds hebben moeten doorstaan tijdens die terugtocht. De wandeling is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. De route is heen en terug ruim een kilometer lang en is met borden en wit lint aangegeven.

Met deze wandeling willen de initiatiefnemers de herinnering levend houden aan de mannen die 75 jaar geleden voor onze vrijheid vochten. Ongeveer 2300 van hen trokken zich die nacht terug door de bossen van Oosterbeek naar de Rijn. De route liep onder meer vanaf hotel Hartenstein in Oosterbeek en werd met witte linten aangegeven. Deze linten waren afkomstig van de parachutes waarmee ze tien dagen eerder waren geland.

Bij de Rijn, ongeveer op de plek waar nu het monumentje staat, werden de militairen met kleine vaartuigen overgezet. Omdat dit overzetten vrij lang duurde maakten sommige soldaten de oversteek zwemmend of drijvend. Hierbij zijn er ook nog velen om het leven gekomen. Meer informatie is te vinden op www.whiteribbonmile.wordpress.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden