'Verpleegster in de Slag om Arnhem', dagboek Hendrika van der Vlist
'Verpleegster in de Slag om Arnhem', dagboek Hendrika van der Vlist (Foto: uitgeverij Kontrast)

Boekpresentatie Verpleegster in de Slag om Arnhem

OOSTERBEEK - Burgemeester Agnes Schaap neemt op donderdag 19 september om 10.00 uur in Grand Café Restaurant Schoonoord in Oosterbeek het eerste exemplaar in ontvangst van 'Verpleegster in de Slag om Arnhem', dagboek van Hendrika van der Vlist.

Tijdens de Slag om Arnhem komt het ouderlijk huis van onderwijzeres Hendrika (Riek) van der Vlist, Hotel Schoonoord in Oosterbeek, in de frontlinie te liggen. De Britten nemen het hotel in gebruik als noodhospitaal. Samen met andere vrijwilligers helpt Riek honderden gewonde Britse, Poolse en Duitse soldaten. Ook als Schoonoord in Duitse handen valt, blijft zij de gewonden verzorgen. Als de Airbornes door de Duitsers uit Schoonoord worden weggevoerd, gaat Riek mee om hen als verpleegster en vertaalster te kunnen blijven helpen. In de Willem III-kazerne in Apeldoorn zet zij haar werk voort, tot de SS'ers de Nederlandse verpleegsters daar wegsturen.

Na de oorlog vervolgde Riek van der Vlist haar carrière als onderwijzeres. Haar ervaring tijdens de oorlog dat vijanden ook vrienden kunnen zijn, is zij altijd blijven uitdragen. Zij sprak over verzoening en niet over haat. Ze overleed in 1994.

Toen Sophie Lambrechtsen-Ter Horst (dochter van Kate ter Horst) in het voorjaar van 2015 over de Begraafplaats 'Zuid' in Oosterbeek liep, zag zij de aankondiging van de plannen om het graf van haar vroegere lerares 'Juffie Van der Vlist' te ruimen. Samen met Michiel en Madeline ter Horst-Mees en Robert Voskuil ondernam zij actie om het graf te behouden en een gedenktekst op haar grafsteen te laten aanbrengen.

Om de rol die Riek van der Vlist in september 1944 heeft gespeeld meer bekendheid te geven, hebben de initiatiefnemers er ook voor gezorgd dat op 19 september een plaquette aan de muur van Grand Café Restaurant Schoonoord wordt onthuld en dat haar dagboek in zowel het Nederlands, als het Engels wordt uitgebracht. Beide full colour edities met meer dan dertig foto's uit 1944-1945 verschijnen bij uitgeverij Kontrast en zijn vanaf 19 september voor 16,95 euro verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden