30 jaar wandelen op Dartmoor - expositie Paulien Wittenrood
30 jaar wandelen op Dartmoor - expositie Paulien Wittenrood (Foto: Paulien Wittenrood)

Expositie van Paulien Wittenrood in De Hes 29

OOSTERBEEK - Op zaterdag 14 september om 15.00 uur opent Stichting Scarabee de overzichtstentoonstelling '30 jaar wandelen op Dartmoor' van Paulien Wittenrood in De Hes 29 in Oosterbeek. Geïnspireerd door dit landschap maakte Wittenrood werken op papier, schilderijen en grafiek, ruimtelijk werk en kunstenaarsboeken.

Paulien Wittenrood ging in 1979 voor het eerst naar Dartmoor in het Verenigd Koninkrijk. In het Nederlandse landschap had zij altijd ruimte, leegte en een gevoel van vrijheid gezocht. Dat kon zij jarenlang vinden in de omgeving van Arnhem, maar op een gegeven moment kon ze de bordjes, de hekken en het verkeerslawaai achter de bosrand niet meer wegdenken. In Dartmoor vond Wittenrood lege ruimte.

Met het landschap van Dartmoor heeft ze moeten leren omgaan. Ze moest leren het af te lezen om zo de weg te vinden in een ruimte waar geen paden zijn, wel slecht begaanbare bodem, drassig veen, moerassen waar riviertjes ontspringen en waar het soms erg koud en nat is.

Die andere manier van wandelen brengt een andere manier van waarnemen met zich mee. Tijdens het wandelen maakt Wittenrood een 'verslag' van haar waarneming in summiere potloodschetsen op A4-formaat. Later in het atelier voegt ze die fragmenten van de wandeling, in de volgorde waarin ze gemaakt zijn, samen tot een grote compositie. Ze kiest papiersoorten en technieken die geschikt zijn voor wat zij met haar werk wil uitdrukken: geschilderde luchten op grote doeken en een samengestelde compositie van een waterval op speciaal papier.

Tot en met 29 september kunnen bezoekers dit ervaren. De tentoonstelling '30 jaar wandelen op Dartmoor' van Paulien Wittenrood is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur, en op afspraak (telefoonnummer 06-47216851). Tijdens de opening op 14 september is De Hes 29 (H29) toegankelijk vanaf de Klingelbeekseweg, op andere dagen is de tentoonstelling bereikbaar vanaf de Utrechtseweg, ingang De Hes bij de rotonde.

Kijk voor meer informatie op www.scarabee-art.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden