Veteranen houden een minuut stilte.(foto: Berry de Reus)
Veteranen houden een minuut stilte.(foto: Berry de Reus)

Memorial Dreyeroord onthuld door de veteranen

In 2016 is er veel actie geweest om de afbraak van hotel Dreyeroord te voorkomen. Diverse petities leverden circa 25.000 ondertekenaars op uit meer dan veertig landen. Echter toen bleek dat afbraak niet te voorkomen was, heeft Stichting. Airborne Feelings, september 1944 het initiatief genomen voor een Memorial. Deze belangrijke historische plek moest een blijvende herkenbaarheid krijgen voor de troepen die daar gevochten hebben.

OOSTERBEEK - Het Memorial is vrijdag 6 september bij de prachtige nieuwbouw van Dreyeroord onthuld door de veteranen samen met de burgemeester Agens Schaap, wethouder Jasper Verstand en de voorzitter van de stichting Paul Tirion. Via Amvest werd de glaskunstenaar Ellen Brouwers uit Oisterwijk aangetrokken. Zij gaf uitleg over symboliek die in het kunstwerk is verweven. De basisvorm is het andreaskruis uit de Schotse vlag, de 24 staven geven ongeveer aan de gemiddelde leeftijd van de gesneuvelden en tevens symbolisch de trekkabels tussen de Dakota en de Horsa’s die de troepen hiernaar toe vervoerden. In de top de Pegasus vlag. Op de prachtige glaspanelen is de geschiedenis weergegeven.

Bij de onthulling waren veteranen aanwezig die door stichting Friends of the Taxi Charity For Military Veterans met Londense taxi’s hier naartoe zijn gebracht om evenementen te bezoeken.

Twee veteranen hadden zelfs tijdens de Slag om Arnhem onder andere bij Dreyeroord gevochten. Geoff Roberts van 7st Battalion Kings Own Scottish Borderers en Ron Johnston, gliderpilot van Army Air Corps. Johnston stond spontaan tijdens de onthulling op en sprak over de bloedige gevechten die zij hadden meegemaakt. Maar hij bedankt ook de belangstellenden voor het warme onthaal dat zij altijd in Oosterbeek kregen.

Kransen werden gelegd door de veteranen, de gemeente Renkum, de Britse ambassade en de stichting Airborne Feelings, september 1944. De voorzitter van de SAF deed kranslegging met zijn kleinkinderen. Het Memorial komt prachtig uit tegen het nieuwe pand dat met recht nog steeds ‘The White House ‘ genoemd mag worden, zoals de Britten dat deden.

Meer berichten