Het orkest Arnhem Sinfoniëtta speelt de bekende zesde symfonie van Beethoven. (foto: Rene Knoop)
Het orkest Arnhem Sinfoniëtta speelt de bekende zesde symfonie van Beethoven. (foto: Rene Knoop) (Foto: Rene Knoop)

Uniek jubileumconcert in de Concertzaal

Op zondag 17 november vindt in de Concertzaal van Oosterbeek om 14.00 uur een bijzonder concert plaats, ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Museum Veluwezoom. Het orkest Arnhem Sinfoniëtta, onder leiding van Alexej Pevzner, speelt dan de bekende zesde symfonie van Beethoven ('de Pastorale') en andere muziek waarin de natuur centraal staat.

OOSTERBEEK - Het concert wordt aangeboden door de Vrienden van Museum Veluwezoom. Er klinkt niet alleen muziek, er is ook een inleiding van de bekende Saskia de Bodt (Universiteit van Amsterdam) met bespiegelingen op de Oosterbeekse schilderkunst. Zij schreef het voorwoord voor het boek 'Magie van de Veluwezoom' (2006). Tijdens haar inleiding en tijdens de muziek worden lichtbeelden getoond van diverse schilderijen van de Veluwse kunstschilders.

Niet alleen de Oosterbeekse schilders lieten zich vaak inspireren door de natuur, ook veel componisten vonden daarin hun inspiratie. Beethoven hield zo van wandelen, dat hij er een symfonie aan wijdde. Het concert van Arnhem Sinfoniëtta wordt geopend met een korte instrumentale inleiding uit het oratorium 'Die Schöpfung' van Joseph Haydn. Daarin wordt de chaos verbeeld die vooraf ging aan de schepping van het licht en de aarde. Op het programma staat daarnaast nog de concertouverture 'In de herfst' van Edvard Grieg. Arnhem Sinfoniëtta is een symfonieorkest van goede en enthousiaste amateurmusici. Het orkest geeft jaarlijks meerdere concerten in Arnhem en omgeving. Na afloop is er een receptie en gelegenheid om boeken en speciaal geselecteerde reproducties van schilderijen te kopen (pinnen is mogelijk). Kaarten kosten 20 euro (inclusief diverse consumpties) en zijn te koop bij boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek of per mail te bestellen bij de Stichting Vrienden van Museum Veluwezoom via vrienden@museumveluwezoom.nl.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door De Gelderse Makelaar, Concertzaal Oosterbeek, Meijer & Siegers en Van Gelre Makelaardij.

Meer berichten