Op dinsdag 5 november laat Jerome in Kreek filmpjes en beelden zien, en praat hij over zijn ideeën voor bijvoorbeeld 'kunst op straat'.
Op dinsdag 5 november laat Jerome in Kreek filmpjes en beelden zien, en praat hij over zijn ideeën voor bijvoorbeeld 'kunst op straat'. (Foto: )

Expositie Symons in cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek

OOSTERBEEK - Jerome Symons woont en werkt in Arnhems Buiten op het voormalige KEMA-terrein, net buiten Oosterbeek. Hij heeft een groot aantal beelden gemaakt voor de publieke ruimte in binnen- en buitenland. Symons maakt sculpturen, installaties en videowerk, ook publiceert hij regelmatig over kunst.
Hij is geboren in Nijmegen in 1949 en volgde de Rietveld Academie. In Arnhem staan monumentale werken van zijn hand aan de zuidkant van de John Frostbrug en aan de Visserslaan in Malburgen-Oost. In het Openluchtmuseum staat zijn monument voor de evacuatie van Arnhem in 1944, zijn allereerste opdracht (1984). Ook voor tal van andere steden heeft hij beelden gemaakt, zoals het mensenrechtenmonument in Zaanstad, het vredesmonument in Bergen op Zoom, een beeldengroep bij het theater in Den Helder en een groot werk bij het gemeentehuis in Den Burg op Texel.
Als beeldhouwer heeft hij zich toegelegd op sculptuur voor de openbare ruimte. Daarover zegt hij: "Werken in en voor de openbare ruimte is voor mij vooral een daad van vriendschap." Hij voegt de daad bij het woord met verschillende materialen als steen, staal, brons en aluminium. De karakteristieken van de omgeving zijn vaak aanleiding voor het beeld waarin uiteindelijk vele lagen van betekenis samenkomen. Jerome Symons werkt de laatste jaren vooral in het buitenland; aan projecten, opdrachten en als deelnemer aan internationale sculptuursymposia. Hij maakte sculpturen in onder andere Libanon, Dubai, Zuid-Korea, Brazilië en Mexico. Dit jaar werkte hij in China en Turkije, een land waarmee hij een bijzondere band heeft. Zowel in Ankara, als in Istanbul heeft hij meegewerkt aan grensverleggende projecten. Hij neemt dan deel als initiator en curator voor tentoonstellingsprojecten in de openbare ruimte, zoals de Ankara International Public Art Manifestation. Zijn installaties en videowerken hebben vaak een sociaal-politieke inslag. Thema's als vrouwenemancipatie, vrije meningsuiting en surveillance-staat komen op poëtische wijze aan de orde.
Op dinsdag 5 november vanaf 20.00 uur laat Jerome in Kreek aan de Weverstraat 24 in Oosterbeek filmpjes en beelden zien, en praat hij over zijn ideeën voor bijvoorbeeld 'kunst op straat'. De toegang bedraagt 4 euro per persoon (ten behoeve van stichting Kreek), inclusief een koffie of thee. Aanmelden is niet nodig. De tentoonstelling is te bezichtigen in Kreek, van dinsdag 5 november tot en met zaterdag 1 februari tijdens de openingstijden. Kijk voor meer informatie op www.kreekoosterbeek.nl en www.jeromesymons.com.

Meer berichten