Via Crucis van Franz Liszt in Bernulphuskerk

OOSTERBEEK - In de veertiende eeuw zijn de franciscanen in Jeruzalem begonnen met een processie op Goede Vrijdag die de lijdensweg van Jezus volgde. In de loop der eeuwen heeft die processie zich verder ontwikkeld. Nu zijn in veel katholieke kerken beelden of schilderijen van (meestal) veertien kruiswegstaties te vinden. Zo ook in de Bernulphuskerk. Deze staties van kunstenaar Jan Toorop worden geprojecteerd tijdens deze uitvoering van de Via Crucis van Franz Liszt (1811-1886).

Liszt was vermoedelijk de eerste die muziek voor de kruisweg componeer­de. De Via Crucis is, vrijwel overal, uiterst sobere verstilde muziek, die vooruitloopt op ontwikkelingen in de muziek van na 1900. Het Liszt Quintet voert de Via Crucis uit met vier zangers en een pianist: Mies Jansen-Arends (sopraan), Bunna Arends (mezzosopraan-alt), Bouke Posthuma (tenor), Ger van der Werf (bas-bariton) en Hans ten Hoopen (piano). Na de inleiding van drie coupletten uit de hymne Vexilla regis, gezongen op een melodie die verwant is aan de gregoriaanse melodie van de hymne, volgt de muziek bij de veertien staties.

De uitvoering door het Liszt Quintet vindt plaats op zondag 10 november om 15.00 uur in de Bernulphuskerk in Oosterbeek. Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Meer berichten