Hans Bregman in zijn sfeervolle galerie. (foto: gertbudding.nl)
Hans Bregman in zijn sfeervolle galerie. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Op jacht naar Koninklijke Galerie

Door Gert Budding

In het kader van het 90-jarig bestaan start Galerie Bregman komende vrijdag een jubileumtentoonstelling. Eigenaar Hans Bregman denkt zijn galerie nog minstens tien jaar open te kunnen houden en is op jacht naar een Koninklijke Galerie, na een eeuw.

RENKUM – Hans Bregman (74) is gepensioneerd, maar is dagelijks actief in zijn galerie aan de Utrechtseweg. "Mijn grootvader Cor, heeft me altijd voorgehouden dat ik naast mijn hobby er een vast beroep op na moest houden. En mijn vrouw Alie en ik genieten nu van het pensioen", vertelt de Renkumer die ook grote bekendheid geniet als directeur van het voormalige postkantoor in het dorp.

Als 16-jarige liep Hans Bregman aan de hand van zijn grootvader mee en ontdekte de antiekwereld. "Maar ik ging op die leeftijd liever voetballen en sporten. Ik kreeg overigens wel een 'knaak' (twee gulden vijftig) als ik hem hielp. Het zette me op het goede spoor in die bijzondere wereld van antiek en kunst." Grootvader Cor Bregman startte in 1930 in Wageningen en sloeg zijn vleugels uit naar Renkum. Hans Bregman werd vervolgens beheerder van een winkeltje in het dorp en vestigde zich achtereenvolgens aan de Kerkstraat in de panden van kapper Peelen en vervolgens groetenboer Schuurman.

In 1980 verhuisde hij met de inmiddels bekende galerie naar het huidige pand aan de Utrechtseweg. Hans Bregman voelde zich aangetrokken tot de schildersgilde van de Veluwezoom en liet vooralsnog het 'antiek' even voor wat het was. "Ik heb me toen gespecialiseerd in de bekende plaatselijke schilders en houdt twee keer per jaar de expositie over de schilders van de Veluwezoom, 'Pictura Veluvensis herleeft in Renkum'.

Ook de tentoonstelling 'Duel der Penselen' is erg in trek en dat presenteer ik met een collectie antiek", vertelt Hans Bregman die graag het honderd jarig bestaan van zijn galerie wil vieren: de zaak zal misschien op den duur verdwijnen. "Ik heb geen opvolger", vertelt de Renkumer. "Als de gezondheid het toelaat, blijf ik dit doen."


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden