Foto: Het befaamde damhertje veroverde vele harten. De viervoeter zorgde voor veel nakomelingen op het landgoed van Oranje Nassau's Oord. (Foto: gertbudding.nl)
Foto: Het befaamde damhertje veroverde vele harten. De viervoeter zorgde voor veel nakomelingen op het landgoed van Oranje Nassau's Oord. (Foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Befaamd en avontuurlijk damhertje is niet meer

RENKUM - Het hertje dat tien jaar geleden landelijke bekendheid genoot door ongevraagd bij blaarkoprunderen op de Renkumse heide te leven, is niet meer. Tien jaar geleden vervreemde bambi zich wellicht van haar kudde en vond een veilig thuis tussen de blaarkoprunderen aan de Telefoonweg. De runderen beschermden het 'hertje', zoals hij in de volksmond werd genoemd. Dat werd echter niet getolereerd door Gelderse en gemeentelijke natuurinstanties. Het diertje zou worden verplaatst. Maar voordat men tot actie kon overgaan, rook de avontuurlijke viervoeter onraad en verdween plotseling van de Renkumse heide. Niet veel later werd hij op het sportpark De Slenk in Wolfheze gevonden, verwikkeld in een doelnet. Het verwonde dier werd onder verdoving naar Renkum getransporteerd en werd bij de grote kudde op het hertenkamp van Oranje Nassau's Oord geplaatst. Daar verbleef hij vele jaren en zorgde voor diverse nakomelingen. "Enkele dagen geleden ging het mis", vertelt boswachter Frans Albers nog enigszins ontdaan. "Het is bronstijd en dan wordt er gevochten om de 'dames'. Het hertje raakte bij een vechtpartij erg gewond." Samen met een dierenarts werd besloten om het diertje uit zijn lijden te verlossen. "Ik kon niet anders dan het hertje met een schot snel te doden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden