Hennie Rutjes wordt gehuldigd door Richard Velt (vice voorzitter) en voorzitter Dick van Deest (rechts). Foto: gertbudding.nl
Hennie Rutjes wordt gehuldigd door Richard Velt (vice voorzitter) en voorzitter Dick van Deest (rechts). Foto: gertbudding.nl

Hennie Rutjes 60 jaar lid RVW

Door Gert Budding

'Het was voetballen of zwemmen'

Op zijn eerste strak aangebonden voetbalschoentjes meldde Hennie Rutjes aan de hand van zijn familie zich zestig jaar geleden aan bij het nu negentigjarige RVW. Op de nieuwjaarsreceptie kreeg hij de volle aandacht en werd gehuldigd door voorzitter Dick van Deest.

RENKUM - Hennie Rutjes was erg jong toen hij het shirt van RVW mocht dragen. "Je kon toen kiezen uit twee dingen, voetballen of lid worden van de zwemvereniging aan de Rijn. Het werd dus voetballen, al moest ik een jaar geduld hebben, je mocht toen pas spelen als je twaalf jaar was. Maar de keuze was ook snel gemaakt als je op Don Boscoschool zat. Een persoon uit het dorp heeft destijds zich twee keer aangemeld bij RVW, maar kon geen lid worden omdat hij niet katholiek was. Schandalig toch. Het was toen nog allemaal streng. Dat is nu ondenkbaar", merkt Hennie Rutjes op die nog steeds een fusie tussen de Renkumse clubs als sportieve noodzaak ziet.

"Ik heb nu een mooi speldje ontvangen, maar ik hoop er nog één te mogen ontvangen, en dat is die van FC Renkum over twaalfeneenhalf jaar." Een fusie kan de oplossing zijn voor het gebrekkige voetbalniveau in Renkum. "Fusie dient een doel, sportief, maar is ook belangrijk voor de gemeenschap", gaat Rutjes verder. "Met een goede hoofdtrainer en sponsor komen we verder." Rutjes graaft in zijn geheugen. "Een fusie had al een feit kunnen zijn als Redichem zich in het verleden aan de afspraak had gehouden. De clubs zouden op dezelfde avond afzonderlijk van elkaar stemmen, Redichem deed het echter een dag eerder, en stemde tegen. Acceptatie en kwaliteit is de basis, met daarnaast een sterke leider met missie. "

Het eerste elftal was te hoog gegrepen voor de nu 71-jarige Renkumer die zich specialiseerde in de fysiotherapie en trok vervolgens de 'wijde wereld' in nadat hij jaren achtereen masseur/verzorger was van RVW, Heteren (SDOO) en nu nog steeds bij eerste klasser Bennekom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden