Judith van Vree op de plek van de Heelsumse avondmarkt. Foto: Kees Jansen
Judith van Vree op de plek van de Heelsumse avondmarkt. Foto: Kees Jansen (Foto: )

Nieuw leven avondmarkt Heelsum

Door Kees Jansen

Na jaren van afwezigheid keert de Heelsumse Avondmarkt terug. Weliswaar wat bescheidener van opzet en niet meer georganiseerd door ondernemersvereniging Unicum, maar het begin is er. De in Renkum wonende Judith van Vree van Sparkle Events blaast het bekende evenement nieuw leven in. ,,Ik hoop op een gezellige en drukke markt."

HEELSUM - De toenmalige organisatie van de Heelsumse markt op de avond voor vaderdag kwam in 2015 met het bericht 'een jaartje over te slaan' vanwege een tekort aan vrijwilligers. Dat leek het einde te zijn van de in 1984 begonnen jaarlijkse avondmarkt. Maar nu het blijkt toch een pauze geweest te zijn.

,,Ik organiseer met mijn bedrijf per jaar twaalf, dertien markten in de omgeving", zegt Judith van Vree. ,,En ik hoorde de laatste tijd steeds vaker van standhouders dat ze de Heelsumse avondmarkt zo leuk en gezellig vonden. Daarom ben ik eind vorig jaar eens om de tafel gaan zitten met Bert Jansen, Geurt-Jan Heijnekamp en Gerrit Straatman van Unicum. Gerrit en Geurt-Jan hadden de laatste jaren de markt namens Unicum georganiseerd. En ze vonden het een leuk idee als ik het zou oppakken."

De ondernemersvereniging krijgt geen rol in de organisatie. ,,Ik organiseer dit met mijn bedrijf, maar kan wel een beroep doen op de ervaring en kennis die er bij Unicum aanwezig is. Ik doe het op mijn eigen manier."

De nieuwe avondmarkt staat gepland voor zaterdag 20 juni en is wat kleiner dan de oude markt. ,,Ik richt me op de Utrechtseweg, vanaf restaurant La Porta tot aan de Ottoweg. Daar kun je ongeveer veertig tot vijftig kramen kwijt." De Kastanjelaan en Kerkweg, die wel waren opgenomen in de oude markt, blijven in principe ongebruikt. ,,Mocht er zoveel vraag zijn naar kramen, dan kan ik altijd ook nog die straten erbij pakken. Ze zijn in elk geval in de vergunningsaanvraag opgenomen."

Van Vree wil ook de ondernemers die in Heelsum een zaak hebben benaderen voor een plekje op de markt. ,,Uiteraard. Als er een evenement voor je deur is , dan is het leuk om mee te kunnen doen. Verder wil ik verenigingen uitnodigen om activiteiten te organiseren op de markt. Ik wil het graag zo breed mogelijk houden."

Dat geldt ook voor het aanbod van marktwaar. ,,Kleding en telefoonhoesjes passen daar ook in, maar één kraam per categorie is wel genoeg. Je kunt ook denken aan ambachtelijke producten." Volgens de Renkumse zijn de eerste aanvragen voor een kraam al binnen.

Op Facebook, waar ze het evenement inmiddels ook heeft aangekondigd, komen er ook al de nodige reactie los. ,,Veel mensen vinden het leuk, sommigen zijn kritisch. Ach, dat trek ik me allemaal niet persoonlijk aan. Ik denk dat het leuk voor het dorp is. Er zit volgens mij echt potentie in deze markt. We beginnen gewoon en kijken of het de komende jaren kan groeien."

Aanmelden voor een kraam kan via judith@sparkle-events.nl. Meer informatie op www.sparkle-events.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden