Nieuw speeltoestel in aanbouw
Nieuw speeltoestel in aanbouw (Foto: Bernulphusschool)

Kindcentrum Oosterbeek start met realisatie groen schoolplein

OOSTERBEEK - Net voor aanvang van de voorjaarsvakantie is het Kindcentrum Oosterbeek (Bernulphusschool en Skar) gestart met de realisatie van een compleet nieuw en volledig groen schoolplein. De grijze tegels en het oude speeltoestel maken plaats voor boomstammen, houtsnippers, uitdagende hoogteverschillen en een groen speeltoestel van natuurlijke materialen. Groep 6-leerling Isabella won eerder dit jaar de ontwerpwedstrijd voor het speeltoestel en zij zette de eerste schep in de grond.

Het kindcentrum heeft een prachtige ligging in de natuur, tussen het gemeentehuis en de bosrand in het bovendorpse deel van Oosterbeek. Wat ouders staken de koppen bij elkaar en namen het initiatief om de buitenruimte van de school spannender en uitdagender te maken. De uitkomst was een schets van een groen schoolplein, die een praktische en afwisselende mix moest worden van speeltoestellen en vrije ruimte. Beleving en uitdaging voor alle leeftijden stonden daarbij voorop. Op deze manier moet het schoolplein veel meer worden dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het resultaat is een speel- en leerlandschap en een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen.

"Buitenlessen zijn waardevol en ook de tijd op het schoolplein draagt bij aan leerprestaties. Buiten slaan de hersenen aan het verteren wat in de klas werd geleerd", zegt de literatuurstudie van onderzoeksjournalist Mark Mieras uit 2018. Een groen schoolplein geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Zo’n plek brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit.

De realisatie is pas net gestart, maar nu al spelen de kinderen verstoppertje achter de boomstammen en het speeltoestel. De kinderen komen weer in contact met de natuur en straks kan er heerlijk worden geklommen en geklauterd. Het schoolplein wordt in verschillende fases vernieuwd. Om de volgende fases te realiseren heeft de school nog geld nodig. De mogelijkheden van subsidie worden nog onderzocht en ook kunnen ouders participeren. Het nieuwe schoolplein wordt ontwikkeld in samenwerking met Stouthout en De Vergroenerij.

Meer berichten