Bij eetcafé Bender houden ‘afhalers’ respectabele afstand van elkaar. Foto: gertbudding.nl
Bij eetcafé Bender houden ‘afhalers’ respectabele afstand van elkaar. Foto: gertbudding.nl (Foto: )

Enorme dreun voor horeca, maar niet uit het veld geslagen

Door Gert Budding

De dreun die de horeca met de sluiting tot 6 april te verwerken kreeg, werd eerder moedig gedragen. Het kabinet kondigde maandag nieuwe maatregelen aan, evenementen mogen tot 6 juni niet gehouden worden. Voor de horeca geldt vooralsnog de oude maatregel, 6 april.

RENKUM – De horeca staat voor moeilijke opgave met wellicht ernstige gevolgen. "De afhaalmaaltijden zijn een redelijk succes. Zaterdag liep het storm, veel klandizie. Ik moest de slager twee keer bellen om de voorraad aan te vullen”, zegt Robert van Wijk van eetcafé Bender. 

Ron Hosmus van eethuys Airborne is vindingrijk. “Dat ben ik aan mijn stand verplicht. Wij behoren tot de tien beste cafetaria’s van Nederland, ik laat me niet snel uit het veld slaan.” Buiten het fraaie gebouw staat een open tent. “Daar wachten klanten totdat ze één voor één de zaak in kunnen voor de bestelling. Dan gaan ze terug naar de tent en krijgen vervolgens hun bestelling aangereikt bij een andere ingang”, zegt Hosmus die evenals cafetaria De Citadel gewijzigde openingstijden heeft.

Toen bekend werd dat de horeca moest sluiten, startte Robert en Frank Bregman van restaurant Oude Post met afhaalmaaltijden. “We hadden direct al zes opdrachten. Je kunt niet alleen van een uitkering leven”, zegt Frank Bregman die ook in het ongewisse tast. “Je weet niet wat de volgende stap van het kabinet is. Maar wij gaan op dezelfde voet door, ieder geval tot 6 april. Je moet iets, je moet centjes verdienen. Voor het vaste personeel krijg ik wel negentig procent vergoed. Het zijn niet alleen de vaste lasten van de zaak, ook heb ik een gezin met lasten.” Frank Bregman past de prijzen aan. “Voor ouderen bereid ik een maaltijden, voor twee personen, die zeer betaalbaar zijn. Ja, de inkomsten zijn minder.”

Ook de medewerkers met een beperking van het boscafé en gezinshuis De Beken waren aangeslagen na het bericht dat alle horecagelegenheden gesloten zijn tot 6 april. “Onze restaurant is uiteraard gesloten, maar er wordt gewoon doorgewerkt” zegt chef-kok Helen Carter. “Wij zijn een gezinshuis en voeren nu allerlei andere klussen uit. Dat is een waslijst.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden