Greet Blom inspecteert de voedselpakketten bij de Voedselbank Nederveluwe. (foto: Kees Stap)
Greet Blom inspecteert de voedselpakketten bij de Voedselbank Nederveluwe. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Zorgen en optimisme bij voedselbank

“Geweldig hoeveel steun we hebben gekregen"

Door Kees Stap

Het is flink aanpoten voor de vrijwilligers van de Voedselbank Nederveluwe. Door de coronacrisis wordt er anders gewerkt, een aantal vrijwilligers is niet inzetbaar en mogelijk willen in de toekomst meer mensen gebruik maken van de voedselbank. Toch is voorzitter Greet Blom optimistisch; “Tot nu toe loopt het heel goed, maar de toekomst is wel onzeker.”

REGIO – In de loods aan de Industrieweg gaat het er volgens Blom iets anders aan toe dan een maand geleden. "We hebben altijd al hoge eisen qua hygiëne, dat is nu tijdens de coronacrisis alleen maar belangrijker geworden. Zo verpakken we de etenswaren in papieren zakken, moeten de mensen die de pakketten ophalen één voor één naar binnen en werken onze vrijwilligers op minimaal anderhalve meter van elkaar.”

De Voedselbank Nederveluwe deelt wekelijks 800 voedselpakketten uit aan circa 240 huishoudens met in totaal 800 personen in de uitgiftepunten in Wageningen, Renkum, Doorwerth, Oosterbeek, Rhenen en Elst. Het doel is tweeledig. Enerzijds het ondersteunen van mensen die te weinig geld hebben voor noodzakelijk levensonderhoud, anderzijds het tegengaan van voedselverspilling.

Met het uitbreken van de coronacrisis kreeg de voedselbank volgens Blom meteen te maken met de gevolgen. “Niet zozeer met het aanbod, want er was een stortvloed aan producten vanuit de horeca, particulieren en ook uit het distributiecentrum in Arnhem. Vooral die laatste partij heeft een grote inspanning geleverd om ons van voldoende producten te blijven voorzien. Daarnaast mogen we nu ook voedsel bijkopen, dat is normaal gesproken niet de bedoeling. Wel een probleem was dat een deel van onze vrijwilligers afhaakte. We hebben zo’n 165 vrijwilligers, waarvan een deel tot de risicogroep behoort. Die zijn nu niet of minder inzetbaar. Om de problemen aan te pakken hebben we een crisisteam geformeerd en ik moet zeggen dat dat nu heel goed loopt.” Voor de komende periode voorziet Blom dan ook geen grote problemen. “Het is hartverwarmend hoeveel steun we de afgelopen weken hebben gekregen. Inzamelingsacties onder particulieren, een bijdrage van het Initiatievenfonds van Welsaam en extra bijdragen van onze vaste ondersteuners als de gemeente, kerken en serviceclubs zorgen er voor dat we voldoende financiën hebben om als het nodig is de komende tijd voedsel te kopen. Ook hebben zich tientallen nieuwe vrijwilligers gemeld die we nu aan het trainen zijn. Onze grote zorgen liggen vooral op de langere termijn. Niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren, maar het is onvermijdelijk dat meer mensen gebruik zullen maken van de Voedselbank. We hopen dat we ook hen kunnen helpen, want het is afwachten of het aanbod van voedsel ook op niveau blijft.”

De Voedselbank Nederveluwe steunen als donateur of vrijwilliger? Kijk voor alle info op www.voedselbanknederveluwe.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden