Foto:

Jezelf tegenkomen

Column namens de kerken

In deze coronatijd is het leven van ons allemaal opeens heel erg veranderd. Sommigen hebben het heel druk. Anderen juist niet. Heel veel mensen zitten alleen thuis en krijgen niet of nauwelijks bezoek. Contact kan vaak alleen maar plaatsvinden door middel van (beeld)telefoon of filmpjes. Wel leuk natuurlijk, maar het blijven maar hulpmiddelen. Soms maken ze de eenzaamheid alleen maar zwaarder.

Er wordt wel gezegd, dat dit zodoende een periode van bezinning is. Dat zal waar wezen. Alleen kan die bezinning goed, maar ook niet goed uitpakken.

Een uitdrukking die in dit verband nog wel eens wordt gebezigd, is dat je onder de huidige omstandigheden ‘jezelf tegenkomt’. Je zou denken: daarmee kom je iemand tegen die je bekend en vertrouwd is. Maar dat is lang niet altijd zo.

Iedereen weet dat je onder nieuwe omstandigheden heel anders kunt reageren dan je had verwacht. In heel nare situaties kun je in paniek raken, terwijl je altijd van jezelf dacht, dat je zo beheerst was. In heel fijne situaties kun je volledig uit je dak gaan, terwijl je altijd dacht dat je zo bedaard was. Zo kun je jezelf tegenkomen en blijk je soms voor jezelf net zo verrassend te zijn als een andere persoon die je voor het eerst ontmoet.

In de Bijbel is het besef dat wij onszelf niet altijd zo goed kennen, ook aanwezig. In een van de Psalmen (liederen) in de Bijbel zegt iemand, dat God hem beter kent dan dat hij, de dichter, zichzelf kent. Daar wordt deze man vervolgens niet bang of onrustig van. Integendeel, het geeft hem een gevoel van geborgenheid.

Jezelf tegenkomen kan heel confronterend zijn. Maar als je nou een ankerpunt buiten jezelf, in God, hebt, dan heb je houvast. Waag het jezelf onder ogen te komen. Samen met God kun je dat aan.

Namens de kerken

in de gemeente Renkum:

ds.W.J.J. Koelewijn

wjjkoelewijn@hetnet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden