Foto:

Struinmarkt houdt cultureel centrum in gemeente Renkum open

OOSTERBEEK - De vrijwilligers van Kreek in de Weverstraat in Oosterbeek hebben besloten de Struinmarkt nog een maandje voort te zetten. Deze vindt plaats op de benedenverdieping. Dit houdt wel in dat de culturele activiteiten van juni nog even niet door gaan. Maar met alle nieuwe regels, vergt dit ook wel wat voorbereiding en brengt dit ook weer de nodige kosten met zich mee. In september zullen deze weer regulier van start gaan.

Sinds 28 april heeft het centrum van dinsdag tot en met zaterdag met succes een rommelmarkt op de benedenverdieping ingericht. Er komen tussen 1 en 5 uur maximaal twee bezoekers binnen met een winkelmandje.

“Het is tegen alle verwachtingen in hoe goed het gaat”, vertelt Peter Theebe, de initiatiefnemer van de markt. Hij zag bij het uitbreken van de Coronapandemie in Amsterdam dat veel mensen spullen aan de straat zetten, omdat ze hun huis aan het opruimen waren. “Onder die spullen zaten ook nog goede en waardevolle spullen en dat bracht me plotseling op het idee om de Struinmarkt die in Kreek normaal gesproken maar 1 keer per maand gehouden wordt, nu dagelijks te gaan houden. We hebben namelijk vanaf 15 maart vrijwel geen inkomsten binnen kunnen halen doordat onze gewone activiteiten en verhuur niet door gingen. De cultuursector heeft het ook niet makkelijk zonder subsidies die de overheid aanbiedt in deze periode.’’

Elke dag zijn er vrijwilligers aan de slag in het centrum. Sommigen houden zich bezig met wat er binnengebracht wordt. Bij wat waardevollere spullen kijken zij naar wat er bijvoorbeeld op Marktplaats voor wordt gevraagd of wat verzamelaars er voor over hebben. Ook zijn een aantal objecten op Marktplaats te koop.

Peter: “Onvoorstelbaar wat voor mooie spullen er allemaal binnen worden gebracht. Hieruit blijkt wel weer dat de mensen in Oosterbeek en omgeving toch echt waarderen wat wij hier doen binnen onze gemeente. Onze stichting Kreek bestaat alleen maar uit vrijwillige krachten en het kost best wat organisatie om zo’n centrum draaiende te houden. We doen dit met zijn allen en we doen dit met elkaar.”

De hele maand juni kunt u nog terecht in Kreek. Elke week vindt u weer andere spullen te koop. Heeft u zelf nog wat spullen die u wilt doneren? Kom dan vooral deze maand nog langs.

Openingstijden: vanaf dinsdag tot en met zaterdag van 13 tot 17 uur;

Toegang: gratis toegang; betaling van spullen bij voorkeur per pin (vanaf 1 euro)

Meer informatie: www.kreekoosterbeek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden