De Joodse begraafplaats in Wageningen is een Rijksmonument en ligt opgesloten tussen woningen. Foto: gertbudding.nl
De Joodse begraafplaats in Wageningen is een Rijksmonument en ligt opgesloten tussen woningen. Foto: gertbudding.nl (Foto: )

Herdenkingsplaat voor zusjes Cohen

‘De zusjes verdronken in de Rijn’

In het kader van 75 jaar vrijheid vraagt John Bartels van Partij Renkumse Dorpen aan het college om een herdenkingsplaat aan het voormalige woonpand van de zussen Cohen aan de Achterdorpsstraat aan te brengen of het leggen van een struikelsteen.

Door Gert Budding

RENKUM -  “In de gemeente Renkum zijn tijdens de tweede wereldoorlog niet alleen Esther en Betje Cohen om het leven gekomen, anderen Joodse ingezeten zijn afgevoerd naar Oost-Europa en op gruwelijke wijze in diverse concentratiekampen vermoord”, aldus Bartels. De namen van de zussen staan op een bronzen plaquette op de klokkentoren in Oosterbeek. Negen jaar geleden verscheen het boek ‘Een lint van wanhoop’, dat het tragische lot van Esther en Betje Cohen beschrijft. “Nadat zij eerst vanuit Renkum naar Arnhem en daarna vanuit hun laatste onderduikadres in Doorwerth waren opgejaagd, zagen zij uiteindelijk geen uitweg meer”, weet John Bartels. De zussen vertrokken met hun moeder Sara, vader Salomon overleed in 1933 en dreef een zuivelwinkel, naar hun respectievelijk zoon en broer Meijer in Arnhem. “Het is onduidelijk waarom ze dat deden. Het deel van Renkum waar ze indertijd woonden, was niet zwaar getroffen. Na enige omzwervingen kwam de familie bij de familie Boelens in Doorwerth terecht, voordat ze verdronken. Het verhaal gaat dat de zussen op 20 april 1943, op de vlucht voor de nazi’s, in de bossen van Doorwerth verbleven en tevergeefs een nieuwe schuilplaats hebben gezocht”, doceert John Bartels en graaft in zijn geheugen. “Een nichtje van de zussen heeft later verklaard dat haar tantes tijdens de onderduikperiode radeloos waren en zich opgejaagd voelde. In april 1943 zijn Esther en Betje in de Rijn in Renkum verdronken. Later zijn de lichamen van de zussen in Opheusden aangespoeld. Ze waren door middel van een lint aan elkaar verbonden. Zij liggen nu naast elkaar op de Joodse begraafplaats in Wageningen. Van de familie Cohen hebben nichtje Sonja en zus Roosje met haar zoon Jacques de oorlog, door onderduik, overleefd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden