Schrijver Marcel van Roosmalen (rechts) en Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van den Burg in een geanimeerd gesprek met Ton Schulten.
Schrijver Marcel van Roosmalen (rechts) en Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van den Burg in een geanimeerd gesprek met Ton Schulten. (Foto: Dick Martens)

Signeren onder een systeemplafond

'Fijn dat ik weer signeersessies kan organiseren'

Door Dick Martens

Wie heeft er niet onder gezeten: ‘Het systeemplafond’. In een kantoor, in een wachtkamer, in een vergaderzaal, op de afdeling op je werk. ,,Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en handig om dingen in te verbergen. Iedereen zit eronder, of je dat nou wilt of niet”, legt schrijver Marcel van Roosmalen uit. Samen met de Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van den Burg toerde hij jarenlang door Nederland op zoek naar allerlei bijeenkomsten die plaats vonden onder het zo ‘populaire’ plafond. Van Roosmalen schreef de teksten, de foto’s van Van den Burg maakten het visueel. Het leidde tot het boek: Nederland onder het systeemplafond. Zaterdagmiddag kwamen beiden hun boek signeren bij boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek.

OOSTERBEEK – De entree was al veelbelovend. Ondanks de inmiddels niet meer weg te denken 1,5 meter regel, schudt een duidelijk verraste vrouwelijke fan spontaan de handen van schrijver en fotograaf. Het werd de opmaat van een dik uur van verrassende verhalen en al even verrassende ontmoetingen en onthullingen. Van Roosmalen is direct enthousiast als hij naast zijn nieuwste boek ook een eerder product van zijn hand, ‘Geen Brug te ver’, aantreft, terwijl Van den Burg direct een foto maakt van het systeemplafond van de boekhandel, waar een plaat, hoe toepasselijk scheef ligt. Na voorzien te zijn van een dubbele espresso, aangereikt door Wim Kersten, boekondernemer in hart en ziel, vormt zich al direct een rij enthousiastelingen die uit kijken naar het boek en de signatuur van het duo. Oosterbeker Ton Schulten is de eerste in de rij. Hij draagt een ruitjeshemd, een kledingstuk waar Van den Burg al eens een fotoreportage weidde. Direct is er een klik. Schulten krijgt het boek van zijn partner, die echter geen tijd had om zelf te komen. ‘Voor Ton, van Annelies’, is dan ook ‘de opdracht in het boek. ,,Ik ben zeker een fan van beiden”, legt hij na het afrekenen uit. ,,Ik ben een boekenliefhebber en een enthousiast fotograaf, dus dit is echt een boek voor mij.”

Na Schulten staat ineens de man van Van Roosmalens nicht met een boek in zijn handen. De Brabander was toevallig voor zaken bij de overbuurman van de boekhandel. De stemming wordt uitbundig, de familie wordt even ‘langsgelopen’. Een familiefoto met het gesigneerde boek, is de ultieme slotscène. Dat ook tot genoegen van Kersten wiens boekwinkel binnenkort maar liefst 120 jaar bestaat. ,,Erg fijn dat signeersessies weer kunnen. Die houden we hier regelmatig en voorzien duidelijk in een behoefte. Ondertussen blijft de stemming ontspannen. Arnhemmer Fedde gaat door zijn vrouw verrast worden met het boek en de tekst: ‘Voor een trotse Ernhemmer en levensgenieter’. Met Constant Sciarone, ook inwoner van Oosterbeek, wordt het wel en wee van Vitesse besproken. ‘Vitesse Forever!’ staat er even later in het boek. Het duo stapt na een uur in de Fiat Panda. ,,Echt genoten", klinkt het welgemeend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden