Wim van Bruxvoort in zijn studio.
Wim van Bruxvoort in zijn studio. (Foto: )

Een solo-album dankzij de coronacrisis

'Ik had geen plan, liet het gewoon gebeuren'

Kees Jansen

Wim van Bruxvoort (57) maakte zich net op voor een theatertoernee met zijn akoestische band Vrienden van Straks, toen Nederland vanwege het coronavirus op slot ging. En waar anderen zich stortten op klussen in huis, de tuin bijwerken of sporten, dook de Heelsumer zijn muziekstudio in. Het resultaat ligt er nu: een elektropop-album met de titel net even anders.

,,We zouden op 4 april in Soest beginnen met de tour, maar dat kon natuurlijk niet door gaan”, zegt Wim van Bruxvoort. Samen met Renkummer Fred Smaling, Joep van der Meer uit Wageningen en Soestenaar Berend-Jan de Nooy vormt hij de band Vrienden van Straks. Het zou hun eerste ervaring in de theaterzalen worden.

,,We hebben besloten om het een jaar uit te stellen”, zegt Van Bruxvoort. ,,We hadden wel op september kunnen mikken, maar dan begint iedereen weer. En wij hoeven er gelukkig niet van te leven, dus beginnen we nu in het nieuwe jaar.”

Niet alleen de optredens werden in de ijskast gezet, ook de wekelijkse oefenavond moest vanwege de afstandsregels noodgedwongen worden geschrapt. ,,Maar ik wilde toch iets doen”, zegt de Heelsumer. ,,Ik was eerder al eens aan het experimenteren geslagen met elektronische muziek, maar die opnamen zaten allemaal in de map met lopende projecten. Ik besloot dat weer op te pakken en af te maken.”

Bij het schrijven van liedjes voor de band begint hij vaak met een tekst of een melodie, voor zijn soloproject was het ritme meestal leidend. ,,Je zit digitaal wat te klungelen met drums. En als je dan iets hebt dat lekker klinkt, ga je op het tweede kanaal wat synthesizerbas toevoegen. Of een melodietje, net wat paste."

,,Ik had geen enkel plan, liet het gewoon gebeuren. Ik liet weleens per ongeluk twee kanalen door elkaar lopen en dan hoorde ik ineens weer iets dat ik kon gebruiken. Of bleek die ietwat valse gitaar toch wel heel lekker te klinken en ook nog te passen. Als je tevoren bedenkt dat je iets gaat opnemen met een ontstemde gitaar, dan klinkt het voor geen meter.”

Hoewel het plezier van het afmaken van de nummers belangrijk is, wil hij graag dat zijn nieuwe album beluisterd wordt. ,,Ik heb het op Spotify gezet en het is ook in i-Tunes te koop, want ik ben best benieuwd naar wat mensen er van vinden. Je wilt toch gehoord worden.”

De Heelsumer is niet van plan om als solo-artiest te gaan optreden. ,,Ik weet ook niet zo goed hoe ik dat zou moeten doen. Het is ook wel heel alleen op het podium. Ik heb liever wat andere muzikanten om me heen.”

Hoewel de map met niet-afgeronde projecten opgeschoond is, sluit hij een tweede elektropop-album in de toekomst niet uit. ,,Maar ik vind het ook heel leuk om een Neil Young-achtig nummer te bouwen. Iets met een hele lange gitaarsolo.”

Luisteren? www.brux.nl of zoek ‘Wim van Bruxvoort’ op Spotify.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden