V.l.n.r: Everdina Jansen-De Haan, Bart van Genderen, burgemeester Agnes Schaap, Paulus Johannes Maria van Wingerde en Andre Martens. Foto: gertbudding.nl
V.l.n.r: Everdina Jansen-De Haan, Bart van Genderen, burgemeester Agnes Schaap, Paulus Johannes Maria van Wingerde en Andre Martens. Foto: gertbudding.nl (Foto: )

Vier gedecoreerden in gemeente Renkum

Door Gert Budding

Een dag voor Koningsdag konden de Koninklijke Onderscheidingen door het corona virus niet worden uitgereikt. Om zoveel mogelijk mensen, naast de gedecoreerden uit te nodigen, week burgemeester Agnes Schaap uit naar restaurant Campman.

RENKUM – Om in het corona tijdperk meer ruimte te generen besloot burgemeester Agnes Schaap dat de Koninklijke Onderscheidingen in restaurant Campman uit te reiken. “Op het gemeentehuis in Oosterbeek hadden we niet zo veel mensen kunnen uitnodigen.” De onderscheidingen werden overigens niet door de eerste burger opgespeld. Dat deden familie leden van de personen die onderscheiden werden. Bart van Genderen, Adrianus Bernardus Martens, Everdina Jansen-de Haan en Paulus Johannes Maria van Wingerde werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bart van Genderen is sinds 1992 werkzaam als vrijwilliger bij diverse organisaties. Tijdens de jaarlijkse Airborne herdenkingen is hij een onmisbare kracht bij de begeleiding van de gasten naar hun zitplaatsen. Ook is hij een steunpilaar voor de organisatie tijdens het leggen van vele kransen. Vanaf 1993 zet hij zich in voor de Jeugd Centrale Renkum-Heelsum

Andre Martens is sinds 1983 niet meer weg te denken bij de carnavalsvereniging De Dwarsliggers. Vanaf 1987 tot 1996 was Martens bestuurslid van de Oranje Vereniging Oosterbeek. Ook was de gedecoreerde bestuurslid en bouwpastoor van de Stichting tot behoud van het parochiehuis in Oosterbeek. Mede door Martens vele werk is er een prachtig zalencentrum ontstaan waar vele verenigingen hun weg naar hebben gevonden.

Everdina Jansen-de Haan uit Renkum is een actieve vrijwilliger. Van 1975 tot 1985 was presidente van de Nederlandse Christen Vrouwenbond, afdeling Renkum. Ook zette zij zich in voor het interkerkelijk vredesberaad. Tijdens haar werkzame leven op de Prinses Beatrixschool in Renkum heeft ze vele jaren meegedraaid in het overlegorgaan van de Kerk en school. Bij de gereformeerde kerk Renkum-Heelsum is zij 2 jaar wijkcontactpersoon en 8 jaar lang ouderling.

Paulus Johannes Maria van Wingerde uit Renkum was van 1984 tot 1997 betrokken als gewondenverzorger bij het Korps Nationale Reserve (Landmacht) en maakte deel uit van de commandogroep. Vanaf 1977 tot 2011 heeft Van Wingerde bij datzelfde Korps zich verdienstelijk gemaakt voor het peloton als EHBO-er.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden