Vorige week werd de laatste openbare geldautomaat (Rabobank) aan de Europalaan in Renkum verwijderd en zal niet worden vervangen. (foto: gertbudding.nl)
Vorige week werd de laatste openbare geldautomaat (Rabobank) aan de Europalaan in Renkum verwijderd en zal niet worden vervangen. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Voorzieningenniveau Renkum naar bedenkelijk niveau

Met het recente verdwijnen van de pinautomaten in Renkum en Doorwerth, en buurtbus 589 en 590 die voorlopig niet rijden, is het voorzieningenniveau in de gemeente Renkum opnieuw fors gedaald.

REGIO - Vorige week werd de laatst overgebleven openbare pinautomaat in de kern Renkum gesloten. Om geld op te nemen, zijn inwoners van Renkum en Heelsum aangewezen op de pinautomaten bij supermarkten Spar (Heelsum), Plus en Albert Heijn (beide Renkum). En hoewel er ook een automaat komt bij Bruna in de Dorpsstraat, betekent dit dat er op de meeste dagen na 20.00 uur ’s avonds en voor 08.00 uur ’s ochtends geen geld opgenomen kan worden.
Ook in Doorwerth is zeer recent de pinautomaat aan de buitenzijde van het winkelcentrum verwijderd, waardoor inwoners van deze kern die contant geld nodig hebben, afhankelijk zijn geworden van de openingstijden van de boekhandel in het winkelcentrum.
"Het is in onze ogen zeer onwenselijk dat in vijf van de zes kernen in de gemeente Renkum geen openbare pinautomaat is", zegt CDA-commissielid Marcel Bekkers. "Natuurlijk wordt er niet meer zoveel met contant geld betaald als vroeger, maar wij vinden dat kernen met vele duizenden inwoners als Doorwerth en Renkum recht hebben op een openbare pinautomaat waarvoor mensen niet eerst een winkel in hoeven."
"Met name veel oudere inwoners hechten nog altijd veel waarde aan contant geld, en juist die groep kan niet zomaar even naar Oosterbeek of Wageningen om geld op te nemen", vervolgt Bekkers.
Helemaal in een tijd waarin banken steeds meer filialen sluiten, zijn pinautomaten in onze ogen uiterst belangrijk. Het CDA pleit ervoor om als gemeente een lobby te starten om in de grotere kernen een altijd toegankelijke pinautomaat terug te krijgen. Daar bovenop zou een financiële bijdrage in de initiële kosten voor het plaatsen van de automaat dit proces wellicht kunnen versnellen. Verder zal het CDA in gesprek gaan met de banken om de mogelijkheden voor een pinautomaat te bespreken.
Extra sneu is volgens Bekkers het feit dat buurtbussen 589 en 590 in ieder geval tot september, maar waarschijnlijk nog langer, niet rijden. Deze bussen zijn een laagdrempelige manier van openbaar vervoer die alle kernen in de gemeente aandoen en worden relatief veel door oudere reizigers gebruikt. Bekkers: "Voor deze mensen is het voorzieningenniveau in de gemeente naar een bedenkelijk niveau gezakt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden