Technisch directeur van Vitesse, Johannes Spors (rechts) poseert samen met de nieuwe aanwinst, verdediger Jacob Rasmussen.
Technisch directeur van Vitesse, Johannes Spors (rechts) poseert samen met de nieuwe aanwinst, verdediger Jacob Rasmussen. (Foto: Vitesse)

Vitesse blijft actief op transfermarkt, met nog twee aanwinsten

door Dick Martens

ARNHEM - Vitesse heeft dinsdag fors toegeslagen op de transfermarkt door maar liefst drie spelers te contracteren. Nadat eerder op de dag de Duitse linker verdediger Maximilian Wittek zijn handtekening onder zijn Vitesse-contract had gezet, volgden in de loop van de dag ook de Belgische aanvaller Loïs Openda en de Deense centrale verdediger Jacob Rasmussen zijn voorbeeld.

Jacob Rasmussen is een Deense centrale verdediger die overkomt van Fiorentina, Hij wordt voor één seizoen gehuurd, met een optie voor nog één jaar.  De 23-jarige Rasmussen begon zijn voetbalcarrière in de voetbalacademie van het Deense Odense BK, voordat hij in 2014 de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Schalke 04. Na zijn overstap naar FC Sankt Pauli, zette Rasmussen in 2017 zijn loopbaan voort bij de Noorse topploeg Rosenborg. In Noorwegen speelde Rasmussen onder meer vijf Europese duels. Vervolgens tekende de verdediger bij het Italiaanse Empoli. Na een sterke periode in Italië trok Fiorentina hem aan, waarna Rasmussen op huurbasis het seizoen afmaakte bij Empoli. Het afgelopen half jaar kwam de boomlange verdediger uit voor Erzgebirge Aue, actief in de 2. Bundesliga. Tussendoor speelde Rasmussen de nodige interlands voor de nationale jeugdelftallen van Denemarken. 

'Verdediging op sleeptouw nemen'

,,Na verschillende avonturen de laatste jaren heb ik het gevoel dat ik bij Vitesse op mijn plek ben", aldus Rasmussen. ,,Ik wil de verdediging op sleeptouw gaan nemen en een belangrijke rol gaan vervullen in het team. Ik heb bij Rosenborg mogen ruiken aan Europees voetbal. Dat smaakte naar meer en dus is dat hier mijn doel: aan het eind van het seizoen wil ik een Europees ticket op zak hebben met Vitesse.”

Internationale ervaring

Johannes Spors, technisch directeur, is tevreden over de komst van de verdediger: ,,We denken dat Jacob goed in onze speelstijl past. Fysiek in de duels, maar ook met spelinzicht en opbouwende kwaliteiten. Ook neemt Jacob al de nodige internationale ervaring met zich mee. Daarnaast zijn goede linksbenige centrale verdedigers schaars. Met zijn komst vergroten we onze mogelijkheden in de verdediging.”

Belgisch jeugdinternational

De derde 'dinsdagaanwinst' is Loïs Openda. Vitesse huurt de 20-jarige Belgische aanvaller voor één seizoen van Club Brugge. Openda doorliep de jeugdopleiding van Standard Luik, de club uit zijn geboorteplaats. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde hij naar Club Brugge. Op 10 augustus 2018 maakte hij bij de regerend kampioen van België zijn debuut als profvoetballer. Daarnaast was Openda steevast Belgisch jeugdinternational. Hoewel Openda pas twintig jaar is, heeft hij al ruim vijftig officiële duels achter zijn naam staan. Hij gaat bij Vitesse spelen met rugnummer 7. 

,,Ik ben heel blij met de kans die Vitesse mij geeft", legt de aanvaller uit. ,,De laatste twee seizoenen heb ik al behoorlijk wat ervaring op kunnen doen, maar bij Vitesse wil ik de volgende stap in mijn carrière zetten. De vaste spits worden en veel goals maken. Daar ga ik alles voor geven.” 

Op zoek naar aanvallende impulsen

Technisch directeur Johannes Spors over Openda: ,,Het was duidelijk dat we op zoek waren naar aanvallende impulsen. Loïs is een pijlsnelle aanvaller, die goed de ruimtes weet te benutten. Loïs staat te boek als een veelbelovend talent, die zelfs al Champions League ervaring in de benen heeft. We hopen dat hij zijn ontwikkeling door blijft zetten. Dan gaan we veel plezier aan hem beleven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden