Hanna Bakker verhuurt haar yurts op landgoed Quadenoord. (foto: Kees Stap)
Hanna Bakker verhuurt haar yurts op landgoed Quadenoord. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Een Mongoolse tent in je achtertuin

Het bed is comfortabel, maar verder is het sober.

Door Kees Stap

Deze zomer zit een verre reis er niet in. En de meningen zijn verdeeld of een vakantie in het buitenland nou wel zo slim is. Dus blijven we thuis, of zoeken we een mooi plekje in ons eigen land. Wij kozen voor unieke combinatie; overnachten in Mongolië, maar dan wel bijna in de achtertuin. Op landgoed Quadenoord in Renkum kun je namelijk overnachten in een yurt.

Renkum – De yurt is een initiatief van Hanna Bakker. Op de natuurcamping Quadenoord heeft zij drie van deze tenten staan. Elders op de Veluwe staan er nog drie. Hanna heeft de tenten ontdekt toen zij vier jaar geleden op reis ging naar Mongolië. “Ik ben maanden in dit fascinerende land gebleven. Ik werd verliefd op de gastvrijheid, het land en de leefwijze in een yurt. De mensen daar noemen het trouwens een ger. Ik heb zes tenten gekocht, zonder dat ik toen precies wist wat ik er mee wilde. Terug in Nederland ontstond het idee om ze te plaatsen op de Veluwe en te gaan verhuren. Een idee waar ik nog steeds heel blij mee ben, want zo kan ik mijn passie voor de natuur en het leven in een yurt perfect combineren.”

Hanna verhuurt de yurts onder de naam The Yurt Project. Een deel van de opbrengst komt namelijk ten goede aan mensen in Mongolië. “Tijdens de maanden in Mongolië ben ik erg geschrokken van de heftige gevolgen van klimaatverandering en de impact die het heeft op de nomaden en hun levenswijze. Met de overnachting in een yurt dragen onze gasten bij aan een stichting die daar helpt waar het nodig is. Zodat de nomadische manier van leven wellicht kan blijven bestaan.”

Een overnachting in de yurt brengt je dan ook even terug

naar de basis. Het bed is comfortabel, maar verder zijn de voorzieningen sober. Je woont midden in het bos. Er is geen elektriciteit, douchen zit er niet in en water haal je uit de pomp vlak naast je tent. Koken doe je op hout of op een campinggasbrander. En als het donker wordt, maak je het extra romantisch door veel kaarsen aan te steken.

Landgoed Quadenoord is een heerlijke plek om een paar dagen door te brengen. Midden in het bos kun je urenlang rondstruinen. Vlakbij de yurt kun je ook de route oppikken van het Hartensepad, een klompenpad van 6, 9 of 14 kilometer. Deze prachtige route brengt je door het Renkums Beekdal met bijzondere dieren en planten, langs grafheuvels, beken en sprengen, door uiterwaarden en over landgoederen. Tussendoor kun je even uitrusten bij het infocentrum Renkums Beekdal of de biologische tuin van de Ommuurde Tuin. En na afloop rust je moe maar voldaan uit bij je yurt. Kortom een ideale minivakantie in onze eigen achtertuin.

www.theyurtproject.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden