Fractievoorzitter Wouter Hoge aan het woord over de Renkumse financien
Fractievoorzitter Wouter Hoge aan het woord over de Renkumse financien Marte Smits

Renkumse VVD: miljoenen extra voor Recreatie, Toerisme, Natuurbehoud en woningnood en geld teruggeven aan de inwoners

1 juli 2022 om 14:00 Lokaal Deel je nieuws

Waar de gemeente Renkum jarenlang hard moest bezuinigen en de belastingen moest verhogen, heeft Renkum nu miljoenen over op de jaarrekening. Daarbovenop komt nu extra geld vanuit het rijk. Op de raadsvergadering van 29 juni 2022 vroeg de Renkumse VVD snel miljoenen te reserveren voor stimulatie van Recreatie, Toerisme en Natuurbehoud en vast te houden aan de eerder gemaakte afspraak om eventuele overschotten ook weer deels terug te geven aan de inwoners als het weer mee zou zitten. Geen van de VVD voorstellen haalde een meerderheid.

Woningnood

Renkum heeft een groot tekort aan mensen om de projecten vlot te trekken om voldoende betaalbare woningen te bouwen of om projecten in te dienen voor de landelijke subsidiepot voor woningbouwprojecten. De VVD wilde een miljoen euro reserveren hiervoor om snel te schakelen.

Recreatie, toerisme en natuurbehoud

Horeca en winkeliers proberen te herstellen van de coronacrisis. Mogelijk komt er ook nog een recessie aan. De prachtige omgeving van Renkum is een sterke kaart om uit te spelen om de lokale economie te versterken en moet extra beschermd worden tegen bijvoorbeeld klimaatverandering. Toerisme is op de een na grootste werkgever in Renkum. Meer toeristen levert ook meer toeristenbelasting op en is dus ook een terugverdienmodel volgens de VVD.

Onbetrouwbare politiek

Wouter Hoge, fractievoorzitter Renkumse VVD. “Een paar jaar geleden hebben we onze inwoners gedwongen tot extra belastingen. De afspraak was daarbij dat we een deel van die verhoging weer zouden teruggeven als het weer mee zou zitten. Nu dat moment daar is geven partijen aan dat ze die afspraak opnieuw willen wegen. Onbegrijpelijk. Het is dan ook geen wonder dat sommige mensen politici zo onbetrouwbaar vinden.” PvdA, CDA en GroenLinks gaven aan de afspraak opnieuw te willen wegen, D66 wilde wel de afspraak in stand houden maar de beslissing later nemen en GemeenteBelangen wilde er geen uitspraken over doen ondanks aandringen van de VVD om dat antwoord wel te geven.  De motie van de VVD om 50% van het overschot terug te geven aan de inwoners volgens de afspraak werd alleen door de VVD gesteund.

De andere partijen in de raad vonden het te vroeg om dergelijke voorstellen te doen en willen eerst nadere plannen afwachten en eventueel andere beslissingen kunnen nemen over de extra middelen die er nu zijn. Alleen de VVD stemde dus voor de voorstellen, waardoor deze het niet haalden.

advertentie
advertentie