van links naar rechts op de foto: Paul Tirion, Florian Hartmann (EuroArt) ; Daniëlle van Bentem (wethouder Kunst en Cultuur), Annemiek van der Veen (voorzitter Stichting CultuRe); Ton de Boer, Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar); Leonie Rolink en Agnes Schaap (burgemeester van Renkum).
van links naar rechts op de foto: Paul Tirion, Florian Hartmann (EuroArt) ; Daniëlle van Bentem (wethouder Kunst en Cultuur), Annemiek van der Veen (voorzitter Stichting CultuRe); Ton de Boer, Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar); Leonie Rolink en Agnes Schaap (burgemeester van Renkum). Foto: Berry de Reus fotografie

Unieke expositie: Oosterbeekse kunstenaars kolonie herleeft is geopend.

2 juni 2023 om 19:33 Lokaal Deel je nieuws

In een overvolle Oude Kerk in Oosterbeek vond op 31 mei jl. de officiële opening plaats. De voorzitter van EuroArt feliciteerde de gemeente met deze prachtige expositie. EuroArt is de overkoepelende organisatie van kunstenaarskolonies in Europa. De burgemeester memoreerde “de tijd van de Oosterbeekse School, waar weldoeners een belangrijke rol speelden om cultuur in de brede zin van het woord te ondersteunen. Zo is er ook nu een weldoener, die weliswaar anoniem wil blijven, maar die ook nu de kunst een warm hart toedraagt waar de gemeente hem zeer erkentelijk voor is”.

Mevrouw Marita Mathijsen hield een boeiend betoog over het Oosterbeek in de 19e eeuw, toen Oosterbeek nog slechts 1550 inwoners telde. Een “schoon oord” waar vele schilders, schrijvers en weldoeners samen kwamen uit het hele land. Zij schilderde als het ware met woorden de oude geschiedenis uit die tijd. En eindigde met de woorden: “de verbeelding van de natuur is de verbeelding van de ziel van de mens”.  

Daarna werd door de voorzitter van Stichting CultuRe en mevrouw Marita Mathijsen de openingshandeling verricht door hun namen op een print van een deel van een schilderij te schilderen (zie foto). Omringt door de bestuursleden van de Stichting en het College van Renkum. 

De expositie werd door de bezoekers zeer goed ontvangen.

advertentie
advertentie