Judith Onderstal kwam door een blessure, opgelopen als speelster van DKOD, in aanraking met de fotografie. Het werd haar passie.
Judith Onderstal kwam door een blessure, opgelopen als speelster van DKOD, in aanraking met de fotografie. Het werd haar passie. Foto: Dick Martens

Mijn foto’s moeten ‘Wow!!’ oproepen

7 september 2021 om 21:25 Overig

Judith Onderstal: ‘via korfbal naar fotografiepassie’

HEELSUM ‘Do all things with great love’, een ingelijste spreuk die aan de muur hangt in de fotostudio van fotografe Judith Onderstal. Een lijfspreuk die haar de inspiratie geeft om haar ‘uit de hand gelopen hobby’, met veel passie en creativiteit te doen. Die ingrediënten die ook de basis vormden voor de hobby, van waaruit eigenlijk de liefde voor fotografie uit is voorgekomen, namelijk korfbal. In haar sfeervolle Heelsumse woning legt ze uit hoe korfbal de basis werd voor haar liefde voor de fotografie.

Dick Martens

,,Als speelster van DKOD 2 brak ik in 2017 mijn enkel. Gezeten in mijn rolstoel bezocht ik destijds wel de wedstrijden en ben ik foto’s van die wedstrijden gaan maken”, begint Onderstal haar gepassioneerde fotografiemonoloog. ,,Ook kreeg ik toen de tijd om mij wat meer in de fotografie te gaan verdiepen. Fotograferen boeide mij al langer, maar verder dan het maken van foto’s met mijn mobieltje was het nog niet gekomen. Maar toen ik voor mijn verjaardag een ‘echte’ spiegelreflexcamera kreeg ben ik er steeds meer mee gaan doen. Ben cursussen gaan volgen en kreeg daarna al snel, weliswaar nog in de privésfeer, wat verzoekjes om foto’s te komen maken. Maar nog altijd niet met de bedoeling om er beroepsmatig al wat mee te gaan doen. Ik was te druk met mijn gezin, met het korfbal en ik had ook nog ‘gewoon’ een baan. Tot die enkelbreuk. Dat was op 28 januari 2017, die datum herinner ik mij nog goed. Ik heb lang moeten revalideren, maar omdat ik het korfballen nog altijd leuk vind, speel ik weer bij ‘de midweek’.”

Onderstal (47) begon op 8-jarige te korfballen bij het Wageningse VADA, om nadat haar man, Jeroen van Brakel, samen met Evert Houtriet, DKOD ging coachen, ook daar te gaan korfballen en te blijven. ,,Ja, korfbal zit nog altijd in ons gezin verweven. ,,Jeroen is momenteel coach bij Spirit in Voorthuizen en mijn dochter Sterre (13) speelt bij DKOD in de C1 en danst ook. Mijn jongste dochter Lenthe (8) wilde ook wel korfballen, maar ook dansen. Omdat dat op dezelfde tijd was, heeft ze voorlopig voor het dansen gekozen. Dansen doen ze beiden in wedstrijdverband in Bennekom. Ja, alles is bij ons competitie- en wedstrijdgericht. Er moet wekelijks veel gepland en in de agenda gekeken worden.” Maar die agenda wordt momenteel ook goed gevuld met foto opdrachten. ,,Naast mijn driedaagse parttimebaan is de fotografie in vier jaar tijd gegroeid tot een tweede parttimebaan. De shoots doe ik nu in het weekend en het uitwerken veelal doordeweeks. Ik doe voornamelijk kinderportretten. Mijn doelgroep zijn kinderen en jongvolwassenen, die vind ik het leukst om mee te werken. Kinderen zijn wat speelser en onbevangen. Ook ben ik in de kindermodellen-wereld gerold, dat is inmiddels wel 80% van mijn werkzaamheden.” Dromen doet Onderstal richting het opschalen van haar hobby ook. ,,Ik blijf daarbij nieuwe uitdagingen zoeken. Fine-art, belichtingstechnieken. Ik wil foto’s maken waarvan mensen denken ‘Wow’ en niet alleen van ‘leuk’. Een echte ‘Judith Onderstal’ aan de muur. Wie had dat ooit gedacht vroeger. Ik zeker niet.”

advertentie
advertentie