Glenn Helder, Ferry Reurink, Herman Gertsen, Peter Bierhaus (vlnr) en 'Cult'.
Glenn Helder, Ferry Reurink, Herman Gertsen, Peter Bierhaus (vlnr) en 'Cult'. Dick Martens

‘Natuurlijk is Vitesse ‘Cult’

22 maart 2023 om 13:11 Overig

ARNHEM Op de fiets wachtend voor het stoplicht met de blik op Stadion Gelredome gericht keek Peter Bierhaus alvast vooruit naar de dingen die die middag en vooravond stonden te gebeuren. Eerst als fanatiek supporter vanaf de tribune ‘zijn’ Vitesse aanmoedigen tegen PSV, om zich daarna naar het supportershome te spoeden om daar aan twee ‘cultspelers’ van Vitesse, Herman Gertsen en Glenn Helder de eerste exemplaren van het zojuist verschenen boek ‘Vitesse Cult’ aan te bieden, samen met zijn ‘mede-schrijver’ Ferry Reurink. Na de vriendschappelijke omhelzing voor de ingang van het stadion stelden beiden elkaar dezelfde vraag. En? ‘Ik hoop op een gelijk spelletje’, gaven beiden elkaar hetzelfde antwoord.

Na afloop van het duel ging het schrijversduo goedgemutst naar het supportershome. ,,Eerst een biertje”, opnieuw een opmerking in de categorie ‘twee mensen één gedachte. ,,De uitslag hadden we in ieder geval goed”, klinkt het vervolgens in koor, om direct en zonder moeite over te schakelen op ‘hun’ boek. ,,De spelers die wij in het boek hebben beschreven zijn ons inziens echte cultspelers, spelers met een verhaal. Verhalen die je over hen ook in de kroeg zou vertellen”, aldus Reurink. ,,Want niet alleen de club, die toch ‘een Hollywood aan de Rijn status’ heeft, is cult, maar ook aardig wat spelers hebben bij de club aardig wat losgemaakt bij de supporters.” Bierhaus vult aan: ,,Dan denk ik bijvoorbeeld aan Ben en Nicky Hofs, Theo Jansen, maar zeker ook aan Dejan Curovic, Sébastien Sansoni en anti-helden als een Huub Loeffen en Frank van der Struijk. En natuurlijk Glenn Helder, die van 1993 tot februari 1995 hier speelde. Ik ben dan ook blij dat hij vanavond het eerste exemplaar in ontvangst wilde nemen.” Helder voelt zich vereert. ,,Maar wat is Cult? Dat je opvalt is prima, maar eerst als voetballer.” 

Een dergelijk serieus antwoord is ‘de zaal’ niet van hem gewend. Dat beseft Helder zelf ook, direct schakelt hij over en heeft al snel de lachers op zijn hand. ,,Ik speelde bij Vitesse in een echt vriendenteam, maar kreeg ook vaak op mijn lazer. Ik was ‘soms’ wat lui, maar werd bij Vitesse ook ‘Speler van het Jaar’ en dat met spelers als Philip Cocu en Hans Gilhaus in het elftal. Ik bewaar dan oook goede herinneringen aan de club. En cult? Natuurlijk is Vitesse ook ‘Cult’, daarom moet elke Vitesse-supporter dit boek gaan kopen.” Bierhaus en Reurink klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren. ,,Een geweldige vent, die Glenn, die natuurlijk in ons boek niet mocht ontbreken. Vitesse heeft genoeg spelers gehad die moeiteloos aan de voorwaarden voldeden, spelers die op en buiten het veld zorgden voor opschudding, vermaak of bizarre situaties. We hebben er 60 beschreven, ook spelers uit een ver verleden, want sinds 1892 gebeurden er altijd al vreemde dingen bij Vitesse.” Ondertussen hebben al veel supporters ‘Cult’ aangeschaft om er dan ook nog eens, samen met hun ‘culthelden’ Glenn Helder en Herman Gertsen, mee te poseren. Een handtekening en ook die van de auteurs maken de avond nog mooier dan die, na die 1-1 tegen PSV, al was.

advertentie
advertentie