RZC-zwemmer Bas Middelkoop neemt de felicitaties en de winnaarsmedaille in ontvangst na zijn fraaie zege op de 100 meter vrije slag bij de Regionale Kampioenschappen Kortebaan in Nijmegen.
RZC-zwemmer Bas Middelkoop neemt de felicitaties en de winnaarsmedaille in ontvangst na zijn fraaie zege op de 100 meter vrije slag bij de Regionale Kampioenschappen Kortebaan in Nijmegen. (Foto: RZC)

RZC-zwemmer Bas Middelkoop tweevoudig Gelders kampioen

  Sport

door Dick Martens

RENKUM - In het Nijmeegse Erica Terpstrabad stonden afgelopen weekend de Regionale Kampioenschappen Kortebaan op het programma. De beste zwemmers uit Gelderland bonden daar de strijd met elkaar aan. Daarbij ook een afvaardiging van de Renkumse Zwem- en Poloclub RZC en niet zonder succes. Met name Bas Middelkoop presteerde meer dan voortreffelijk. De jongeling betrad zowel zaterdag alsook op zondag de hoogste trede van het podium.

Geen toevalstreffer

Op zaterdag was hij ongenaakbaar op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, in de categorie junioren 1 + 2. ,,Voor de RZC is het alweer even geleden dat er jonge jongens, in hun leeftijdscategorie, zo rap zwemmen", aldus een trotse trainer Egwin Janssen. ,,En Bas toonde ook op zondag nog eens aan, dat de winst op de 100 meter geen toevalstreffer was. Ook op de dubbele afstand verraste hij vriend en vijand door, vanuit de langzaamste serie, de andere zwemmers allemaal te snel af te zijn."

Hoogste trede

Zo mocht hij daarom ook op de 200 meter vrije slag de hoogste trede van het podium betreden. Maar daarmee was 'de medailleoogst' nog niet ten einde. ,,In het laatste nummer van het uitgebreide zwemprogramma, de 4 x 100 meter vrije slag estafette junioren, ging Middelkoop, samen met Joost Brugmans, Tim Bongers en Pomme Werner op jacht naar zijn derde medaille. De finale werd een waar spektakel, met de RZC-equipe als een van de hoofdrolspelers.

Brede glimlach

Als startzwemmer wist Joost Brugmans 'de één minuut grens' voor het eerst te doorbreken met 59.79. Vervolgens liet Middelkoop zien dan hij nog energie over had om een fraaie 1.02.74 op de klokken te zetten. Het slotoffensief werd ingezet door Tim Bongers. Hij sprintte naar een tijd van 1.04.70, gevolgd door slotzwemmer Pomme Werner, die ook 'alles uit de kast' haalde om uiteindelijk in een mooie tijd, 1.02.40, aan te tikken. Het eindresultaat was een dik verdiende zilveren medaille, die een brede glimlach toverde op de gezichten van het succesvolle kwartet, maar zeker ook bij trainer Janssen. ,,Een geweldige prestatie", genoot Janssen nog na. ,,Het kan wel tien jaar geleden zijn, dat RZC in deze leeftijdscategorie zo in de prijzen is gevallen. Daar mogen we als club best trots op zijn. Komend weekend is het nog een weekend 'racen' met de top van Gelderland. Ik hoop dat we ook dan weer mooie RZC-successen kunnen vieren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden