Foto: Dick Martens

DKOD komt zwakke eerste helft niet meer te boven

  Sport

door Dick Martens

RENKUM -  Voor DKOD verloopt het zaalseizoen nog puntloos. Nadat de ploeg van trainer Jaap Jochems vorige week het onderspit moest delven tegen het Arnhemse EKCA-CIBOD, slaagden de Renkumers er in de thuisbasis, MFC Doelum, ook niet in om punten te veroveren tegen het bezoekende HKC. Hoewel de Utrechtenaren door Jochems als een van de titelkandidaten wordt bestempeld, lag een zeer zwakke eerste helft ten grondslag aan de tweede verliespartij. Bij rust leidden de gasten namelijk al met maar liefst 3-12. In het tweede bedrijf werkte de thuisclub weliswaar aan eerherstel en sympathie bij de eigen aanhang, een nederlaag kon echter niet meer worden voorkomen. De inhaalrace werd uiteindelijk afgesloten op: 12-19.

'Misschien is mijn Engels niet zo goed"

DKOD, met de Chinese 'uitzendkrachten' 'Suen' Sun Jing Yuan en 'Austin' Wang Xi Wang in de basisformatie uitermate zwak aan het eerste thuisduel. Vooral aanvallen konden de volgelingen van Jochems geen vuist maken, maar ook verdedigend liet het oranje-zwarte achttal veel steken vallen en leek verrast door de speelwijze van de Utrechtenaren. Maar dat sprak Jochems na afloop met klem tegen. ,,Misschien is mijn Engels dan niet goed geweest", want dat is, om ook het Chinese duo duidelijk te maken wat de bedoeling is, naast 'Renkums', tegenwoordig de voertaal bij de wedstrijdbespreking van de coach. ,,Ik heb de ploeg gewaarschuwd, dat het sterke punt van HKC is, het scoren vanuit de positie 'achter de korf'. En dat laten we vervolgens gewoon gebeuren, want van de 12 doelpunten kwamen er maar liefst acht uit een dergelijke situatie."

Meer vuur

De eerste helft werd dan ook met een slecht gevoel afgesloten, waarbij ook het Chinese duo in de malaise deelde. Waren zij vorige week nog goed voor maar liefst tien van de 14 'Renkumse' treffers, nu stokte de productie in het eerste bedrijf bij één treffer van Suen. Ook de snelle tactische wissel van Jochems bracht wat dat betreft geen soelaas. ,,Ik bracht Rob Arnoldussen voor Roy Aarns, omdat Roy niet in de wedstrijd zat en ik met Rob wat meer 'vuur' wilde brengen. Dat gebeurde wel, maar nog niet voldoende. Natuurlijk is een dergelijke ingreep pijnlijk voor Roy, maar hij toonde begrip en herstelde zich, evenals de hele ploeg trouwens, na rust voortreffelijk."

'Back in business'

In de rust had Jochems zijn ploeg voorgehouden om 'te resetten' en weer op '0-0' te gaan beginnen. ,,Gelukkig pakte de ploeg dat goed op. Ik zag weer beleving en enthousiasme en nu ook doelpunten. Het was weer een wedstrijd." Onder aanvoering van Seun en Austin, door Jochems na rust samen in één vak geposteerd, werd de inhaalrace ingezet. Bij een stand van 9-16 werd het ook de HKC-coach te heet onder de voeten en vluchtte hij ijlings in een time-out. Terwijl hij zij ploeg aangaf, dat het 'allemaal te gemakkelijk ging', complimenteerde Jochems 'zijn' achttal en gaf aan dat ze 'Back in business' waren. Het werd vervolgens nog 10-16, maar dichterbij liet de geschrokken titelkandidaat het echter niet meer komen en kon uiteindelijk met een verdiende 12-19 zege huiswaarts keren.

Sterke invalbeurt

Hoewel de Chinese inbreng qua score dit keer niet erg groot was, is Jochems wel tevreden over het duo. ,,We hebben deze week veel extra trainingsuren met Suen en Austin gemaakt. Dat willen ze graag om zodoende sterk aan de start te staan als ze vanaf 15 december gaan aansluiten bij hun Nationale ploeg, die in Rotterdam een toernooi gaan spelen. We hebben aandacht besteed aan het voetenwerk en de verdediging. Dat ging beter dan vorige week. Ze leren snel en trekken ook publiek. Voor beide partijen een mooie 'win win situatie." Vermeldenswaardig is nog wel de sterke invalbeurt in het team van DKOD, van Nynke Sterk. De 16-jarige A-juniore werd door haar coach beloond voor de prima trainingsarbeid die ze verricht en de progressie die ze daarbij maakt. ,,Ik was haar jeugdtrainer toen ze nog in de C1 speelde. Dan is het extra leuk om haar dan nu in het eerste te kunnen laten spelen. Na afloop bedankte ik haar ook voor het feit, dat ze reserve wilde zitten. Vervolgens bedankte ze mij. Ik heb gezegd dat dat niet hoefde en ze deze speelminuten gewoon verdient. Als zij deze progressie blijft maken zal het niet lang meer duren voor ze gewoon een vaste waarde voor ons zal zijn." 

Doelpuntenmakers DKOD: Roy Aarns 4, Mariëlle Jansen, Rob Arnoldussen en Austin 2, Suen en Demi Gerritsen 1.

Komende zaterdag (7 december) staat er voor DKOD opnieuw een thuiswedstrijd op het programma. Dan komt CKV Animo uit Geldermalsen in MFC Doelum op bezoek (Aanvang: 16.45 uur).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden