De teams van DKOD en China poseren broederlijk voor de gezamenlijke teamfoto.
De teams van DKOD en China poseren broederlijk voor de gezamenlijke teamfoto. (Foto: Dick Martens)

DKOD – China: Een korfbalfeest der (h)erkenning

  Sport

door Dick Martens

RENKUM - Het eerste team van korfbalvereniging DKOD kreeg eind oktober versterking van een tweetal opmerkelijke spelers. De Chinese Internationaals Suen Sun Jing Yuan en 'Austin' Wang Xi Wang sloten aan bij het keurkorps van trainer Jaap Jochems, met dank aan de bemiddeling van DKOD-icoon Ben Crum, de bondscoach van het Chinese team. Suen en Austin waren hun ploeg vooruit gereisd om bij DKOD stage te komen lopen. Voor beide partijen werd het een onverdeeld succes. DKOD ging met de nieuwe aanwinsten met de week beter spelen en de spelers sluiten de komende dagen met nog meer korfbalervaring aan bij hun collega-internationals, die inmiddels ook in Nederland zijn, om van 27 december tot en met 30 december deel te gaan nemen aan de Korfbal Challenge in Topsportcentrum Rotterdam. Maar voor het zover is speelden ze dinsdagavond in MFC Doelum, de thuisbasis van DKOD een oefenduel tegen elkaar. Het werd, voor goed bezette tribunes een korfbalfeest der (h)erkenning, De onderlinge confrontatie werd uiteindelijk overtuigend door China met 29-15 gewonnen.

Indrukwekkende functies

Voorafgaand aan het oefenduel namen enkele internationals, waaronder natuurlijk ook Suen en Austin deel aan een training met de DKOD-jeugd, waarna ze zich bij bondscoach Crum vervoegden om de laatste (Engelse) aanwijzingen tot zich te nemen. Ook zijn Chinese assistent Xiangcheng Ma, deed nog een 'tactische duit' in het zakje. Ma, is in China een autoriteit op het gebied van korfbal, zeker gezien zijn indrukwekkende functies op zijn visitekaartje: Member of IKF Education Development Commitee, China National Korfbal Team Coach, Director, International Korfbal Development Research Center, Professor, Academy of Phisical Education, Zhangzhou University.

Nog altijd fanatiek

Na het uitwisselen van cadeautjes kon het duel, dat onder leiding stond van Rolf Scholten, beginnen en toonde de Chinese ploeg aan, wel degelijk stappen te hebben gemaakt. Maar ook constant 'bij de les werden gehouden', door de bondscoach, die nog niets van zijn fanatisme en directheid heeft verloren. Crum, inmiddels 78 jaar (!!), is weliswaar wat milder geworden, zeker tegen de onervaren Internationals, toch 'borrelt' met enige regelmaat ook het hem zo kenmerkend directe coachen weer aan de oppervlakte. ,,Are you happy?", schampert hij naar de speler met rugnummer 27, na een ondoordachte doelpoging. ,,No", is het antwoord. ,,Neither do I!" ('Ik ook niet'). Om daar, niet hoorbaar voor de speler zelf, lachend aan toe te voegen: 'Die stuur ik straks naar Korea'. Maar ook deelt hij de nodige schouderklopjes en complimenten uit en geniet van de vorderingen die zijn team inmiddels heeft gemaakt. Bij rust is de stand voor de ploeg, die een fitte indruk maakt en soms fraaie atletische en speelse spelvormen laat zien. Bij rust leidden de gasten dan ook met 10-23.

Prima omstandigheden

Na rust verruilen Suen en Austin hun rode 'China-shirt', voor het inmiddels ook al vertrouwde Oranje-Zwarte DKOD-shirt. Crum gebruikt de tweede helft om zijn basisteam aan het werk te zien. ,,Suen en Austin behoren daar zeker ook toe, zij vormen vooral aanvallend een mooi koppel. Aanvallen kunnen ze allemaal wel, maar vaak is het verdedigen nog een probleem", doceert de bondscoach. ,,Mijn basisteam heeft al wel een paar jaar korfbalervaring, maar ik heb ook spelers bij mij, die pas een half jaar korfballen. De meesten hebben eerst aan basketbal gedaan. Dat zie je in hun spel nogal eens terug. De spelers komen allemaal van de Zhangzhou University, waar ze onder prima omstandigheden studeren, maar vooral ook veel kunnen korfballen. Dat draagt zeker bij tot het niveau van het Chinese korfbal."

'Reünie-karakter'

Dat moet dan straks in Rotterdam tot uiting komen. ,,Ik schat 'ons' in rond de vijfde-zesde positie op de wereldranglijst. Toch hebben we landen als Tsjechië en Portugal al eens verslagen. Wij kunnen dan ook 'echt wel wat'." Het bewijs wordt in de tweede helft zichtbaar. Bij beide teams overigens. De 'Chinese inbreng' bij DKOD heeft een positieve invloed en 'Crums basisteam' laat bij vlagen ook fraaie staaltjes korfbal zien. Het duel eindigt uiteindelijk in een 15-29 overwinning voor het Chinese team. Na de korte nabespreking van beide coaches worden de 'analyses' snel voortgezet en krijgt 'de derde helft' al snel een 'reünie-karakter'. Crum, nog altijd woonachtig in Oosterbeek, is al snel het stralend middelpunt van DKOD-anekdotes, die hij mixt met zijn Chinese ervaringen. DKOD-wedstrijden, spelers en bestuurders passeren de revue, maar ook de zo typerende 'Crum-uitspraken'. Als er gevraagd wordt, wat hij zoals bij de Chinese ploeg doet, volgt de hilarische uitspraak: ,, Ik leer ze plassen, vrijen en korfbalen'." Crum ten voeten uit.

'Aardige gasten'

Ook mooi te zien is, dat de DKOD-stagiaires 'gewoon' tussen hun nieuwe teamgenoten de wedstrijd nabespreken, maar ook vertellen over hun fietservaringen en hun bezoekje aan de Heelsumse kapper Jansen. Ook DKOD-coach Jochems geniet van zijn nieuwkomers. ,,Ze hebben zich snel aangepast, voegen wat toe aan ons team en het zijn ook nog eens aardige gasten. Ook een wedstrijd als vanavond is dan leuk. Voor hun, voor ons en voor het publiek. Het was druk en ook nu, na afloop, is het gezellig." En dat bleef het rondom de bar in MFC Doelum ook nog 'even'. Of Crums invloed en de hulp van DKOD zijn vruchten heeft afgeworpen zal straks in Rotterdam moeten blijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden