Foto: Dick Martens

Vitesse met winst en prima serie naar de winterstop

  Sport

door Dick Martens

ARNHEM - Vitesse heeft het kalenderjaar 2019 afgesloten met een onbedreigde 3-0 zege op het krachteloze en machteloze VVV. Door die overwinning en na een prima, ongeslagen serie van vier duels op rij, waarin zeven punten werden gepakt, tien keer werd gescoord en geen enkele tegentreffer geïncasseerd diende te worden. Ook overwinterde Vitesse in het bekertoernooi. Met dank aan 'interim' Joseph Oosting, die na het 'Russische debacle' dat zijn voorganger Leonid Slutskiy zijn baan kostte, spelers, supporters en de Vitesse-directie toch met een redelijk goed gevoel richting het kerstreces liet gaan.

Tempoloze beginfase

Vitesse en VVV boden in een met 13.154 toeschouwers niet het spektakel, dat de ruim 31.000 aanwezigen een 'paar uur' eerder, in hetzelfde theater, wel werd geboden bij 'de clash' tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. In een tempoloze beginfase, met weinig goed voetbal kabbelde het duel voort. Maar vanuit het niets veerde het merendeel van de aanwezigen in de 26e minuut wel op. 'Schuldig' daaraan was Riechedly Bazoer, die met een geweldige uithaal van ruim 20 meter de kruising vond. De geblokte middenveldstrateeg vierde zijn fantastische uithaal, die de Arnhemse voorsprong betekende vervolgens in de armen van interim-Oosting. Even later konden de Arnhemse armen opnieuw in de lucht. De aanval, in de 30e minuut, werd opgezet door Danilho Doekhi, die 'kaatste' met Bazoer en daarna spits Tim Matavz in stelling bracht, die met een perfect schot VVV-doelman Thorsten Kirschbaum kansloos liet (2-0). Dat was ook de stand bij rust.

Memorabele treffer

Na rust schakelde de thuisclub een tandje terug, daarmee zorgden de Arnhemmers ervoor dat VVV wat gevaarlijker kon worden. Vooral invaller Haji Wright zorgde voor de nodige hoofdbrekers en moest ook doelman Remko Pasveer zich een paar keer strekken om 'de nul' op het scorebord te houden. Die waarschuwingen waren voor Vitesse de aanleiding om toch maar weer in een hogere versnelling te gaan spelen. Het resulteerde (in de 72e minuut) direct weer tot een doelpunt.  Aanvoerder Bryan Linssen demonstreerde weer eens zijn kopkracht door een corner van Bazoer omvormde tot de 3-0. Even was er nog twijfel, omdat het erop leek, dat Linssen op de rug van zijn tegenstander leunde, maar de VAR greep niet meer in. Daarmee bepaalde de clubtopscorer met zijn 11e treffer ook de eindstand. Ook zal de treffer de boeken ingaan als het laatste doelpunt van 2019 in de eredivisie, zelfs als het laatste doelpunt in dit decennium.

Tevreden gevoel

Met de 3-0 zege lijkt de crisis in Arnhem te zijn bezworen en begint Vitesse in 2020 als de nummer zes aan het tweede gedeelte van het seizoen 2019-2020. Wie er dan voor de groep staat is nog even een vraagteken. Daar zal in de winterstop ongetwijfeld meer duidelijkheid over komen. Oosting mag de klus sowieso niet afmaken, omdat hij de vereiste papieren nog niet heeft en daarom van de KNVB dispensatie kreeg om alleen in december de functie van hoofdtrainer te bekleden. Oosting keek met een goed gevoel terug op 'december'. ,,Ik ben tevreden. Toen ik begon zaten we in een moeilijke periode. Met wat af en toe wat geluk pakten we punten, maar ik vind zeker ook dat we het goed hebben gedaan. We staan nu op een fraaie zesde plaats, maar het gaat erom, dat we de opgaande lijn kunnen voortzetten en ook aan het einde van de rit er weer goed voorstaan. Nu eerst even lekker kerst vieren met de familie en dan met de nieuwe trainer en de selectie op trainingskamp."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden